Conxita Pérez i la UE Sants, medalles d'honor

30/11/2022 - 21:32

Al Saló de Cent s'han lliurat les Medalles d'Honor de Barcelona 2022, amb les de l'hostafranquina Concepció Pérez i la Unió Esportiva de Sants a proposta del Districte de Sants-Montjuïc. La UE Sants també rebrà enguany la distinció d'entitat centenària, com el Centre Catòlic de Sants, segons l'aprovat la setmana passada al Consell Plenari de la ciutat.

El lliurament de les Medalles d’Honor de Barcelona serveix per homenatjar les persones i les entitats compromeses amb els valors cívics i el desenvolupament de la ciutat en àmbits com l’educació, l’art, l’esport, els moviments veïnals o els drets humans. Enguany s’ha reconegut la tasca de persones i entitats que han estat en la primera línia de la lluita contra la covid-19, que també va marcar les medalles de l’any passat. El seu esforç i compromís són una inspiració per a tota la ciutadania, que encara avui s’enfronta als efectes de la crisi provocada per la pandèmia.

De les vint-i-cinc medalles, cinc s’entreguen en l’àmbit de ciutat i les vint restants les escullen cadascun dels deu districtes. Les primeres cinc medalles d’or de Barcelona han estat per a l’activista LGTBI Empar Pineda, l’otorrinolaringòleg Pedro Clarós, l’humanitari Jordi Raich, l’entitat SOS Racisme i l’artista Lita Claver “la Maña”, la darrera gran estrella del music hall que hi va haver als teatres del Paral·lel.

A proposta del Consell Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, avui l’alcaldessa ha lliurat la Medalla d’Honor de Barcelona a Concepció Pérez Solera, pel seu activisme veïnal vinculat a l’Associació de Veïns d’Hostafrancs des de fa més de 20 anys. És Llicenciada en Història i amb estudis de Dret, en la seva etapa professional, durant la Transició, va actuar com a representant sindical de CCOO en la negociació col·lectiva d’una gran empresa. Després, va donar classes a l’Institut Salvador Dalí del Prat de Llobregat durant 25 anys. Un cop jubilada com a docent, s’ha centrat plenament en la tasca comunitària, fent seguiment diari de la situació social, de salut tant mental com física, del veïnat més vulnerable. Ha coordinat els esforços de les associacions de veïns i de comerciants de Sants i d’Hostafrancs per millorar el Parc de l’Espanya Industrial amb els Pressupostos Participatius.

Com a reconeixement a una entitat del districte, avui ha rebut la Medalla d’Honor de Barcelona la Unió Esportiva de Sants, pel seu arrelament en aquests barris i la llarga trajectòria d’educació a través de l’esport de tanta gent jove que hi ha crescut durant tots aquests anys. Per l’ampliació de l’avinguda de Madrid, l’any 1964 es va tancar l’històric camp del carrer de Galileu on el Sants jugava els seus partits de futbol. Des d’aquell moment, el club va estar jugant als camps o les instal·lacions de diferents clubs que el van acollir: el RCD Espanyol, el CE L’Hospitalet, el CE Europa, el CF Prat, el CA Ibèria i el FC Barcelona. L’any 1984 el Sants es va instal·lar al Camp de Magòria, fins que es va tancar al 2009. Des de la temporada 2018-2019, el primer equip masculí juga a la Tercera Divisió (l’actual Tercera Federació) en el Camp de l’Energia, però el club també disposa de més de 34 equips de totes les categories, i d’una secció d’atletisme. En total, el Sants reuneix més de 500 esportistes.

Reconeixement a entitats centenàries

La Unió Esportiva de Sants celebra enguany el centenari, perquè es va fundar a l’abril de 1922 arran de la fusió de dues entitats futbolístiques, el FC Internacional i el Centre d’Esports de Sans, i dues de ciclisme, el Club Ciclisme de Sans i el Velo Esport. El plenari del Consell Municipal va aprovar divendres passat atorgar-li la distinció com a entitat centenària. Entre les 97 entitats i institucions de la ciutat que enguany rebran aquestes noves distincions hi ha també el Centre Catòlic de Sants, fundat al juliol de 1878 i establert des del 1880 als locals de la cantonada dels carrers d’Antoni de Capmany i dels Jocs Florals.

Aquests reconeixements d’entitats centenàries són una nova distinció prevista en la modificació del Reglament d’Honors i Distincions aprovada pel Plenari del mes de març per reconèixer la trajectòria d’aquelles entitats que tinguin 100 anys o més i una acreditada trajectòria vinculada amb Barcelona. Aquesta nova distinció complementa i no és incompatible amb la resta de medalles que atorga la ciutat en reconeixement a la tasca o a la destacada trajectòria de persones o entitats.