Habitatge, ocupació i millores de l'espai públic al ple del juliol

15/07/2024 - 15:51

A la sessió ordinària d'estiu del Consell Plenari, dijous 11 de juliol, el govern de Sants-Montjuïc va informat sobre polítiques d'habitatge, ocupació, reurbanització de carrers i el Pla de Barris. L'oposició també va fer propostes relacionades amb l'emergència climàtica i l'impuls de la tercera fase de la cobertura de les vies de Sants.

El primer dels informes que la regidora va presentar al plenari era un balanç d’actuacions als barris de Sants-Montjuïc en matèria d’ocupació. Els serveis municipals d’ocupació, formació tecnològica, emprenedoria i innovació socioeconòmica hi van atendre més de 10.000 persones de 2021 a 2023. Cal destacar la recent posada en marxa de Sants-Montjuïc Activa a la Bordeta i la propera seu d’aquests serveis al Poble-sec. L’informe del Pla de Rehabilitació Integral va servir per anunciar que fins al 2027 es reurbanitzaran els carrers Tenor Massini i cantonada de Burgos-Sagunt, a Sants; la plaça de l’Olivereta, a Sants-Badal; el carrer del 26 de Gener de 1641, a Hostafrancs; el carrer d’Amposta i el Turó de la Font de la Guatlla; el carrer d’Elkano, al Poble-sec; i els carrers Mossèn Amadeu Oller i Constitució (entre rambla Badal i riera Blanca), a la Bordeta.

L’informe de la regidora en si va començar parlant d’habitatge per refermar el compromís del govern municipal amb aquesta prioritat: noves promocions d’habitatge públic sobretot a la Marina del Prat Vermell, la declaració de Barcelona com a zona de mercat tensionat per limitar-ne els preus, la recuperació dels habitatges d’ús turístic… i el replantejament de la reserva del 30% de les noves promocions privades i grans rehabilitacions per a habitatge de protecció oficial, perquè la mesura no ha servit perquè se’n facin gaires més. La regidora també va presentar el nou Pla de Barris 2025-2028, més ambiciós en pressupost, barris i població beneficiada, que manté accions transversals al Poble-sec i impulsa un pla singular a la Marina del Prat Vermell.

A la part decisòria de la sessió, el Plenari de Sants-Montjuïc va informar favorablement sobre la denominació de Micaela Chalmeta per a la prolongació del carrer de Sovelles, entre Cal Cisó i Ulldecona. Aprovada al 2018 per la Ponència de Nomenclàtor, aquest tràmit havia quedat pendent. Tots els grups van votar-hi a favor excepte Vox.

A la part d’impuls i control de l’acció de govern, BCN en Comú va cedir la paraula als representants de la Coop Geni, que reclamava uns terrenys per a habitatge cooperatiu a la Marina del Prat Vermell que es van cedir a l’InCaSòl per fer-hi habitatge públic. La proposició es va aprovar amb l’abstenció d’ERC i Vox, i el suport de tots els altres grups. El govern va manifestar el seu compromís amb la construcció d’habitatge cooperatiu, al que seguirà donant suport, com s’ha fet en altres solars de titularitat pública al districte, a través d’un conveni per a la cessió del solar.

La proposició de Junts exigint la fi de tots els processos judicials que han dut a l’exili activistes com el periodista santsenc Jesús Rodríguez, i l’aplicació de la Llei d’amnistia “a totes les persones represaliades en el Procés”, es va aprovar amb els vots de JxCat, ERC i BComú, l’abstenció del PSC i els vots en contra de PP i Vox.

ERC va proposar obrir a les nits els equipaments habilitats com a refugi climàtic, en cas d’onada de calor, i no tancar-ne a l’agost, a més de mantenir en aquest cas l’Obrim Carrers de Sants-Creu Coberta durant l’estiu. La proposició va sumar el suport de BComú, però no va tirar endavant perquè PSC i Vox hi van votar en contra, mentre que JxCat i PP es van abstenir. La proposició de Vox per eliminar tot l’any el programa Obrim Carrers no va sumar cap suport: tots els grups hi van votar en contra llevat del PP, que es va abstenir.

El Plenari va aprovar per unanimitat la proposició del PP per tirar endavant la tercera fase de la cobertura de les vies de Sants, cercant una solució per al veïnat afectat dels carrers de Burgos i Riera de Tena. El govern va manifestar la predisposició d’impulsar l’ordenació d’aquest espai, que porta massa anys en situació de provisionalitat, en funció de les noves necessitats del barri: quan tinguin una nova proposta, s’iniciarà un procés participatiu per recollir-les i s’aprovarà la planificació. El prec de Vox per enderrocar Can Vies va ser rebutjat.

El govern va acceptar el prec de BCN en Comú per facilitar la participació de Snt4ever en el procés de definició de la plaça dels Països Catalans. L’associació de patinadors va intervenir presencialment a la sessió. No es va acceptar l’altre prec dels comuns, que demanava que el pla per reurbanitzar l’actual recinte firal de Montjuïc inclogués no només habitatge públic de lloguer sinó també un edifici d’habitatge cooperatiu. En aquest cas, el govern va explicar que, tal i com estava formulat, plantejava un calendari de construcció que no es correspon amb la realitat: primer cal enderrocar edificis, després aprovar el planejament.

JxCat va instar una revisió exhaustiva de les llicències i la insonorització dels establiments d’oci nocturn, i presència policial al voltant per evitar comportaments incívics a la sortida. El govern va acceptar aquest prec, que s’aplicarà de l’única manera possible, que és quan hi ha una denúncia o es detecta una irregularitat per part d’aquests establiments. Pel que fa a la desafectació dels habitatges inclosos al Pla Especial de Reforma Interior d’Hostafrancs, per fer arribar el carrer de la Diputació fins a la Gran Via, el govern manifestà que aquest PERI en el el seu dia tan ambiciós fa temps que no avança, i que per això l’àrea d’urbanisme l’està revisant tenint en compte el moment actual.

Es van acceptar els dos precs d’ERC demanant que es duguin a terme les actuacions necessàries a l’espai públic perquè les persones amb discapacitat visual puguin arribar de forma autònoma i segura a l’edifici del Districte Administratiu de la Generalitat, a la Marina; i un pla per proveir d’espais adequats per a la conservació del patrimoni cultural material propietat de les entitats de Sants-Montjuïc, perquè la situació viscuda per l’Esbart Ciutat Comtal no es repeteixi.

El govern també va acceptar els precs del PP perquè es delimitin amb claredat els espais i els horaris dels usos esportius i culturals del Parc de l’Espanya Industrial, i que es facin complir, ara que acaben les obres de reforma; i perquè es mantingui neta i amb un bon manteniment la zona de vegetació dels jardins del Port Romà, junt amb el correcte tancament dels jardins de Ca l’Alena, al veïnat de la Vinya de la Marina.

Vox va preguntar per les nacionalitats dels detinguts a Sants-Montjuïc els darrers dos anys. El govern no disposa d’aquesta informació perquè no és de competència municipal. JxCat va demanar per la correcció de deficiències dels carrils bici de la Gran Via, segons es va acordar al plenari del desembre, i el govern va respondre que s’hi instal·laran uns 30 separadors més (entre carril bici i resta del trànsit rodat) i es desviaran temporalment les bicicletes, mentre durin les obres de perllongament de l’L8, pel carrer de Sant Roc i la carretera de la Bordeta. El PP va demanar per les millores de seguretat, neteja i recollida de residus als jardins de la Mediterrània que va proposar al mateix plenari del desembre, i el govern hi va respondre que s’estan aplicant a través de taules de coordinació mensuals entre serveis municipals i amb la participació del veïnat. ERC va insistir a saber el destí concret de les plusvàlues econòmiques, de sòl i sostre generades per l’operació urbanística de les Tres Xemeneies del Poble-sec. El govern va explicar que, tal i com preveia l’acord signat amb els propietaris, 2,3 M€ seran per a l’estructura de l’edifici del CECOR, 2,7 M€ per a la reforma integral de la plaça i 6,3 M€ per comprar solars o edificis per a equipaments al barri.