Premis Micaela Chalmeta per crear cooperatives

21/04/2022 - 12:57

Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, lliurarà els Premis Micaela Chalmeta, amb una dotació de 2.250 € cadascun, a tres projectes de cooperatives d’economia solidària compromeses amb la transformació social. S'hi poden presentar projectes fins al 22 de maig. Aquesta dotació es destina a cobrir aspectes vinculats a la creació de noves cooperatives i a vetllar pel seu correcte funcionament: assessorament tècnic i formatiu per desenvolupar el projecte econòmic, constitució de la cooperativa i dotació de capital social.

Es vol posar en valor i impulsar projectes arrelats al territori, que practiquin la intercooperació, garanteixin la democràcia interna, incorporin l’economia feminista i de les cures a la seves pràctiques, promoguin la diversitat en la composició i participació i tinguin en compte l’impacte ambiental de la seva activitat. En definitiva, projectes que posin les persones al centre de la seva activitat.

Poden optar als premis atorgats en el marc d’aquesta convocatòria les associacions, els projectes comunitaris, els col·lectius d’economies informals i altres iniciatives sense afany de lucre que vulguin desenvolupar activitat econòmica segons els criteris que marca l’economia social i solidària (ESS). Els projectes sol·licitants hauran de comptar com a mínim amb dues persones físiques, que esdevindran sòcies fundadores de la cooperativa.

Per presentar-s’hi, les candidatures han de respectar estrictament el format del formulari disponible al web de Coòpolis, completant tots els seus apartats i seguint-ne les instruccions proposades. Es pot presentar tant en català com en castellà, enviant-ho per correu electrònic a correumicaela@bcn.coop fins al 22 de maig.

Nascuda el 1858, Micaela Chalmeta fou una important cooperativista, activista feminista i socialista, membre de les cooperatives obreres L’Economia Social d’Hostafrancs i del Model del Segle XX a Sants. Dirigent de l’Agrupació Femenina de Propaganda Cooperativista, incentivà la participació de les dones en les cooperatives de consum, que entenia com una “arma per assecar en el seu origen una de les fonts del capitalisme dominador” i com “l’embrió de la societat futura”. Dona proletària («no pertanyo a la classe de la gent ben nutrida»), fou redactora –sota el nom d’Amparo Martí– de La Guerra Social (1903) i de La Internacional (1908).