Neix Vila Veïna, per cuidar en comunitat
Vila Veïna és una iniciativa municipal pionera per abordar les cures en petites unitats territorials, d'entre 10.000 i 30.000 habitants, en què els equips professionals especialitzats, les persones que reben atenció i la ciutadania formin part d’una xarxa comunitària i corresponsable del benestar col·lectiu. A cadascuna d'aquestes zones hi haurà un centre al que adreçar-se per demanar o oferir atenció per a infants o gent gran, a través dels diversos recursos i serveis presents al barri.
Vila Veïna és una comunitat territorial dins la qual es comparteixen tots els serveis i recursos sociosanitaris. Perquè tothom pugui accedir-hi fàcilment, cada vila veïna tindrà una seu física de referència per a l’equip de professionals especialitzats en les cures. Tota persona amb necessitats d’atenció s’hi podrà adreçar i rebrà orientació sobre els recursos municipals, associatius i comunitaris als quals té accés a la seva vila veïna.
El projecte, amb un pressupost inicial de 3,5 milions d’euros, arrenca aquest mes de maig a la Marina de Port i tres barris més de la resta de la ciutat, donant servei a unes 300.000 persones. Durant la segona fase, que es preveu que s’implementi el 2022, s’hi incorporaran 12 unitats més, entre elles la del barri de Sants-Badal al setembre de l’any vinent. El desplegament final preveu la implantació de 115 viles veïnes en total.
Quins avantatges té per a la comunitat?
Per a les persones cuidadores es desplegaran un seguit d’iniciatives que en facilitin la pràctica professional i en millorin les condicions laborals i el benestar. Les accions inclouen facilitar l’accés a recursos de proximitat, oferir serveis d’orientació i assessorament legal i laboral i proporcionar espais de trobada i respir.
Per a les persones que necessiten atenció, especialment infants de 0 a 2 anys que no estiguin matriculats a cap escola bressol i persones de més de 75 anys que viuen soles o que tinguin una renda mitjana inferior als 7.500 euros anuals, s’impulsarà la planificació de l’atenció i la personalització de les cures a través dels equips del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), el suport a la tramitació d’ajudes i certificacions i la participació en bancs de moviment.
A més, cada vila veïna tindrà grups de suport emocional i un banc de recursos per a la cura de la infància i l’envelliment, que podrà proveir de material com cadires de rodes, crosses, bressols i altres elements necessaris per a la cura d’infants i gent gran. També es desplegaran actuacions com el reforç de les xarxes de suport comunitàries o iniciatives de criança compartida.
A més dels serveis i recursos, cada vila veïna elaborarà un pla de transformació urbana per pacificar l’espai públic amb una visió feminista i de les cures, seguint el model de les superilles.
El desplegament de Vila Veïna a la ciutat forma part d’una transformació de model sociosanitari, en què es prioritza la proximitat, corresponsabilitat i personalització de l’atenció. El canvi principal consisteix a concebre la cura com una tasca compartida i comunitària, no privada i individual. Cuidar en comunitat és millor que cuidar en soledat.