El projecte Food Relations arriba en la seva tercera edició al barri de Sants, amb el suport del programa Impulsem el que fas de l’Ajuntament de Barcelona. Impulsat per l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD, en col·laboració amb la Fundació Espigoladors, arriba a la ciutat de Barcelona després d’haver estat implementat a Milà, Tessalònica, Freiburg, Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat.
Es tracta d’una iniciativa europea amb enfoc feminista que neix el 2018 i crea espais de participació social, interculturals i d’inclusió de dones migrants a través de l’alimentació.
Amb la creació d’un Menú Fusió Intercultural saludable, d’aprofitament, de baix cost i responsable, busca apoderar i promoure l’activació sociolaboral de dones de diferents herències culturals que es troben a l’atur i en situació de vulnerabilitat, des del punt de vista social, econòmic i ambiental.
En aquesta tercera edició, que durarà fins al desembre del 2021, el projecte oferirà les següents activitats a 15 dones de diferents orígens:
- Formació Cuina Intercultural Comunitària d’aprofitament a càrrec d’Espigoladors. Com a resultat s’obtindran dos Menú Fusió Intercultural.
- Itineraris individuals d’orientació i acompanyament a la recerca de feina o a l’activació sociolaboral a càrrec d’ABD.
- Formació en ESS, emprenedoria col·lectiva i storytelling del Menú, a càrrec d’ABD.
- Activitats de formació prelaboral grupal segons necessitats (alfabetització digital enfocada a la inserció laboral, càpsules formatives de millora de l’ocupabilitat, dinàmiques d’autoconeixement, etc.), a càrrec d’ABD.
- Presentació del Menú Fusió: Si és possible i segur, s’organitzarà un acte per presentar els Menú Fusió i poder-lo degustar.
- Organització i participació en activitats comunitàries que, a banda de promoure el diàleg intercultural, serveixin d’experiència prelaboral pel grup de participants.
Inscripcions obertes
L’equip del Food Relations cerca 15 dones migrants que tinguin disponibilitat i interès per incorporar-se al programa. Es valorarà que puguin dedicar una mitjana de 5 hores setmanals al projecte, que tinguin coneixements bàsics/interés en la cuina, que es puguin comunicar en castellà o català (encara que tinguin nivells molt bàsics) i sigui quina sigui la seva situació administrativa.
El procés de selecció de les dones participants es farà aquest mes de març per començar l’acompanyament i la formació a l’abril.
Per inscriure’s al programa, s’ha de fer arribar el formulari d’Autocandidatura omplert abans del 31 de març a l’adreça foodrelations@abd-ong.org.
Resposta a la feminització de la pobresa i augment del racisme i la xenofòbia
El Food Relations sorgeix per donar resposta als embats racistes i xenòfobs que la població migrant pateix a nivell europeu, a la manca de sensibilitat i responsabilitat de les institucions respecte la protecció de les persones migrades i/o refugiades, però també per recuperar totes les voluntats que volen canalitzar ajuda i solidaritat cap aquests col·lectius.
Així, la cuina es presenta com una eina clau per afavorir el procés de diàleg intercultural, ja que és una necessitat humana, i al mateix temps, una oportunitat d’intercanvi i (re)coneixement de cultures i tradicions i d’inserció laboral.
El projecte també vol contribuir a reduir la feminització de la pobresa. Els processos de precarització i d’empobriment afecten especialment les dones: entre la població empobrida cada cop hi ha una major proporció de dones, i sobretot migrades, i/o de classe treballadora, que a més troben al capdavant de nuclis familiars. Adreçar les dinàmiques que caracteritzen el mercat laboral, creuades per una forta càrrega de gènere (però també d’origen geogràfic i de classe) és, per tant, primordial.
Enguany, el projecte coincideix amb la capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 que ostenta Barcelona.
El Food Relations pretén contribuir especialment a un dels objectius principals d’aquesta estratègia: lluitar per fomentar dietes saludables facilitant l’accés a l’alimentació i combatent les desigualtats socials, alhora que es promouen els coneixements culinaris tradicionals i és (re)coneix i celebra la diversitat de cultures que enriqueixen el nostre territori.