Assessorament per oferir menús escolars més sans i sostenibles

11/01/2021 - 16:11

Salut. El Programa de revisió dels Menús Escolars (PreME) de l'Agència de Salut Pública de Barcelona arribarà aquest curs a 30 centres educatius més.

Trenta centres s’uniran aquest curs escolar al projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles” per millorar la salut dels infants amb dietes més saludables, equilibrades i de proximitat. El projecte, supervisat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha funcionat durant un any com a prova pilot a l'Escola Ramon Casas de la Marina i altres cinc centres educatius de la ciutat.

La prova pilot ha servit per corregir una tendència que s’havia detectat a la majoria de centres educatius. En general, cap escola complia la freqüència mensual recomanada de consum d’un màxim de sis racions de carn i un mínim de sis racions de proteïna vegetal en el segon plat. Gairebé set de cada 10 escoles no oferien cap proteïna vegetal com a segon plat, i tres de cada 10 no n’oferien cap dia de la setmana.

Les 30 escoles que s’incorporen al Programa de revisió dels Menús Escolars (PreME) de l’Agència de Salut Pública de Barcelona rebran l’acompanyament de l’ASPB per revisar i millorar progressivament els menús amb més proteïna vegetal i menys carn vermella i processada. Es preveu que la resta dels centres ho facin durant el curs 2021-2022.

Aquesta és una de les mesures previstes en la Declaració d’emergència climàtica a la ciutat i forma part de l’agenda marcada en la designació de Barcelona, aquest 2021, com a capital mundial de l’alimentació sostenible, que demana fomentar polítiques públiques dirigides a construir un model alimentari més sa, més just i més respectuós amb el medi ambient.

Els hàbits alimentaris 

Les enquestes de l’ASPB mostren que l’alimentació dels infants i adolescents es pot millorar. El 78% dels infants de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents i joves de 13 a 19 anys mengen carn tres o més vegades a la setmana, la qual cosa es considera un consum excessiu.

A més, el 43% dels infants de 8 i 9 anys prenen brioixeria i el 80% dels adolescents beuen refrescs per sobre de la freqüència recomanada, més de tres vegades al mes; un 80% no menja la quantitat de fruita i verdura recomanada, cinc peces diàries.