Nou hort al terrat de l'Institut Emperador Carles

25/05/2022 - 18:00

Des de l'abril, un nou hort vertical amb capacitat per a 720 plantes enverdeix el terrat de l'Institut Emperador Carles. El mantenen alumnes del centre i nou persones amb diversitat funcional que hi treballen a través de la Fundació Joia. Dins del programa "L'hort al terrat", aquest és el tercer que s'instal·la en un equipament públic de Sants-Montjuïc, després de la seu del Districte i de l'Escola Francesc Macià, i el primer de tot Barcelona que se situa en un institut.

Instal·lar aquest hort vertical ha comportat una inversió d’uns 10.000 euros per part del Districte de Sants-Montjuïc. Com al terrat de l’Escola Francesc Macià, amb una superfície horitzontal limitada per destinar a l’hort, s’ha optat pels sistemes de cultiu vertical hidropònic (tots els nutrients arriben a la planta a través de l’aigua) de l’empresa Groots, que presta l’assessorament tècnic necessari per al funcionament de tot el projecte. En aquests tubs de cultiu han començat ja a conrear enciams, tomàquets de cirera, plantes aromàtiques… els assessors asseguren que s’hi poden plantar espècies ben diverses i l’experiència de l’Escola Francesc Macià (Hostafrancs) amb aquest sistema de cultiu vertical així ho demostra.

L’hort al terrat de l’Institut Emperador Carles (que a partir del curs vinent es dirà Institut Sants) és una iniciativa conjunta del Districte de Sants-Montjuïc, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i el Consorci d’Educació de Barcelona, que per primer cop incorpora un institut de secundària a l’experiència inclusiva i sostenible que representen els horts d’aquest projecte.

‘L’hort al terrat’ va començar l’any 2016 a la seu de l’Àrea de Drets Socials (carrer de València, 344), promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat amb l’objectiu d’obtenir un benefici educatiu, social, mediambiental i d’innovació d’un terrat de grans dimensions que fins llavors no tenia cap funcionalitat específica. L’any 2019 ja eren cinc els edificis municipals on hi havia un hort al terrat conreat per persones amb discapacitat, entre ells el de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. El projecte va ser reconegut llavors com a bona pràctica pels European Public Sector Awards (EPSA) en la categoria d’administracions locals i supralocals. Al 2020 se’n va reforçar la dimensió educativa i, al mateix barri d’Hostafrancs, es va instal·lar l’hort vertical a l’Escola Francesc Macià.