L’alumnat de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la UPC ha participat aquesta primera setmana de novembre en una activitat de sensibilització a l’eix comercial del Carrer de Sants en el marc del Projecte Comerç Accessible (CASBA). Així, els i les estudiants han experimentat de primera mà les dificultats de mobilitat utilitzant cadires de rodes, antifaços i bastons. Aquesta immersió pràctica els ha permès entendre de forma directa la necessitat imperiosa de garantir accessibilitat en tota mena d’espais: interiors, exteriors, públics, comunitaris i privats.
L’activitat de sensibilització a través de l’eix comercial és una manera directa de mostrar aquesta visió d’inclusió i accessibilitat universal. Ja no només pels i les estudiants que realitzen l’activitat i els comerciants que hi participen, sinó per a totes les persones que van veure en directe la passejada pel carrer. Així, l’alumnat va poder experimentar en primera persona la mobilitat de les persones en cadira de rodes i de les persones amb discapacitat visual que utilitzen bastó de mobilitat.
Aquesta activitat s’ha realitzat després de la sessió teòrica a l’aula que va tenir lloc a l’octubre, en el marc de l’edició del projecte CASBA en col·laboració amb l’ETSAB UPC. Aquesta iniciativa està coordinada per la professora i arquitecta Sandra Bestraten, i inclou més activitats a part de les esmentades. Els i les estudiants estan realitzant un estudi exhaustiu sobre l’accessibilitat dels comerços del barri de Sants, en col·laboració amb l’associació de comerciants Sants Establiments Units i diverses entitats de persones amb discapacitat, que ofereixen una perspectiva basada en experiències reals i necessitats concretes.
D’aquesta manera, el Projecte CASBA ofereix als comerciants eines i recomanacions per adaptar els seus espais, ajudant-los a prendre consciència dels beneficis que comporta un comerç inclusiu. Per als negocis locals, ser accessibles significa facilitar la vida independent a un sector de la població sovint oblidat i permetre a totes les persones fer la compra de forma autònoma. A més, promou la creació d’espais pensats per a tothom, independentment de les seves capacitats físiques, sensorials o cognitives. Aquest enfocament beneficia a tota la societat, creant espais més còmodes per les persones amb discapacitat, gent gran, famílies amb nens petits o persones amb mobilitat reduïda temporal.
El projecte CASBA
El Projecte CASBA és una iniciativa de l’IMPD nascuda el 2013 que busca millorar l’accessibilitat dels establiments comercials de Barcelona. Connecta i fomenta la col·laboració entre el teixit comercial, les entitats i col·lectius de persones amb discapacitat, l’alumnat d’arquitectura i l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta sinergia s’impulsa l’adaptació dels comerços de la ciutat a les necessitats de persones amb discapacitat, promovent així la inclusió i la igualtat d’oportunitats.
En les 11 edicions realitzades més de 800 alumnes han participat en l’anàlisi de més de 970 comerços i 60 equipaments públics. Per a més informació sobre el projecte podeu consultar la pàgina web del Projecte CASBA.