L’Orgull LGTBI vesteix sis museus de Barcelona

17/06/2021 - 17:56

Sis institucions culturals de la ciutat celebren el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI amb exposicions que reivindiquen els drets i promouen les diversitats.

Els museus de la ciutat se sumen a l’Orgull 2021. En el marc de la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que tindrà lloc el 28 de juny, sis institucions culturals de Barcelona transformen els seus espais i adapten la seva programació per celebrar la diversitat sexual i de gènere des dels seus respectius àmbits de treball. Durant els mesos de juny i juliol, els museus participants ofereixen activitats com exposicions temporals, visites comentades, itineraris especials o xerrades. 

Hi participen la Fundació Joan Miró, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el de Ciències Naturals de Barcelona, el del Disseny, el Museu Marítim i el Museu Nacional d’Art de Catalunya. A més, s’hi sumen els museus de Sant Cugat del Vallès. Tots formen part del Grup de Treball Museus i Públics.

A través dels equipaments, el projecte realça realitats poc representades o desconegudes en els relats museogràfics habituals. Les propostes analitzen les diversitats dels cossos, rellegeixen usos i costums històrics, destaquen les trajectòries personals d’activistes, descobreixen les facetes ocultes d’artistes o fan una aproximació queer a la seva obra, entre altres qüestions.

Campanya responsable i compromesa

A més dels museus esmentats, el Centre LGTBI de Barcelona és un actiu troncal del projecte. La seva vinculació va començar amb una sessió formativa dirigida als professionals membres del grup de treball per aportar-los una visió general de diferents aspectes relacionats amb la diversitat sexual, afectiva i de gènere a l’hora de desenvolupar les propostes. També ha facilitat l’assessorament de Víctor Ramírez Tur als centres.

La iniciativa Museus LGTBI arriba amb una campanya de comunicació dirigida també pel centre, que vol refermar i fer notori el compromís de les institucions participants amb els drets de les persones del col·lectiu. Amb un cor amb la bandera LGTBI com a element gràfic, la campanya es farà visible en espais exteriors de la ciutat i a les xarxes socials durant els dos mesos que dura la iniciativa, que reunirà obres d’art que es relacionen i dialoguen amb conceptes com l’amor, la diversitat, Barcelona i la cultura.

La programació, per centres

  • Fundació Joan Miró

“Un cos com un univers”

La fundació fa una aproximació en clau queer a l’obra de l’artista, a través d’un ritual físic i mental que connecta amb Miró i les seves creacions. La proposta uneix un àudio de l’artista Blanca Arias —amb música d’Edu Rubix—  amb un recorregut lliure per les sales de la col·lecció amb el suport d’unes cartel·les redactades per a l’ocasió. La fundació també ha preparat una visita participativa conduïda per Arias.

Quan? Del 26 de juny al 15 de juliol es farà el recorregut lliure, i del 27 de juny a l’11 de juliol, a les 11.30 hores, la visita.

  • Museu d’Arqueologia de Catalunya

“Apol·lo o Afrodita. La identitat perduda”

L’exposició posa a disposició del públic un cap romà de marbre que quan es va descobrir es va atribuir a Afrodita i que ara, en canvi, es creu que és d’Apol·lo. Amb la mirada posada en aquest cas particular, el museu convida a reflexionar sobre els cànons i les etiquetes de gènere que, de vegades, porten a conclusions errònies.

Quan? Del 28 de juny al 4 de juliol.

  • Museu de Ciències Naturals de Barcelona

“Club de llunàtics i llunàtiques”

Judith Juanhuix és doctora en Física, cap de la secció de Ciències de la Vida i de Matèria Condensada del Sincrotró ALBA, mare trans de dos fills i membre de la Plataforma TransForma la Salut. La professional protagonitzarà una tertúlia conduïda per Jordi Serrallonga en què, a més de donar a conèixer la recerca al Sincrotró, ens aproparà a la relació entre la ciència i aspectes socials com les dones que hi treballen, el fet trans i la compatibilitat entre família i activitat científica. El títol de l’activitat fa referència a la Societat Lunar de Birmingham (s. XVIII).

Quan? El 17 de juny a les 18.30 hores.

  • Museu del Disseny de Barcelona

“Unisex – Agender – Genderless”

El museu s’inspira en l’exposició “El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)” per convidar a descobrir què és la moda unisex, agender o genderless a través de cinc peces seleccionades. Cadascuna d’aquestes peces s’acompanyarà d’un text que ajudarà a explicar canvis radicals en la història de la moda des de principis del segle passat fins als nostres dies a través de la perspectiva de gènere.

Quan? Del 28 de juny al 29 d’agost.

  • Museu Marítim de Barcelona

“El desig és tan fluid com la mar”

El Museu Marítim aprofita l’ocasió per donar veu a un dels temes més silenciats de la història de la navegació: la sexualitat dels homes que passaven dies, mesos i fins i tot anys embarcats plegats, sense gairebé cap tipus d’intimitat. Durant segles, aquests espais han sigut testimonis de moltes relacions eròtiques, sexuals i sentimentals. Aquesta mostra s’allargarà uns mesos més enllà del projecte.

Quan? Del 28 de juny al 14 de novembre.

  • Museu Nacional d’Art de Catalunya

“Mirades insubmises: lectures de col·lecció en clau LGTBI”

Aquesta mostra ha seleccionat de manera minuciosa peces del museu sota una lectura disruptiva, per preparar-hi recorreguts que les interpel·len. Les visites permetran compartir temps i espai amb conceptes, temes i iconografia vinculats a l’art queer. Així doncs, el públic recuperarà l’experiència del calvari des de les vivències lligades al VIH i la sida o comprovarà les identificacions de persones amb intersexualitats amb la sexualitat dels àngels, entre d’altres. L’objectiu de la iniciativa és enfocar la col·lecció des de noves perspectives conceptuals i no tan historicistes.

Quan? Els dissabtes 19 i 26 de juny i 10 i 17 de juliol, a les 18.00 hores (visites comentades). A més, el dijous 8 de juliol, a les 17.00 hores, es farà una sessió especial en línia, a càrrec de Víctor Ramírez Tur.

  • Centre LGTBI de Barcelona

“Bestiari excitat”

Com a equipament de referència en l’àmbit LGTBI, el centre també havia d’aportar el seu gra de sorra al programa d’activitats. Com a element de connexió de les diferents propostes dels museus, ha preparat un taller teoricopràctic de drag que té com a objectiu principal la reapropiació de tots els arquetips presents als museus.

Quan? El 10 de juliol, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores.

No totes les activitats són gratuïtes, i algunes requereixen reserva prèvia de les entrades: consulteu aquí la informació de cada centre.

Més informació