Lluïsa Erill va néixer l’any 1958 al barri d’Hostafrancs (literalment perquè ho va fer a casa, i hi ha viscut sempre). S’ha mogut entre Hostafrancs i Peramola. Va créixer entre farina i, mentre als matins estava al forn atenent el veïnat d’Hostafrancs, a la tarda estudiava.
Part de la seva vida laboral també ha transcorregut al barri com a professora de l’Escola Joan Pelegrí, així com també la seva vida associativa, la qual va començar a l’esplai de la parròquia de l’Àngel Custodi per seguir a la Comissió de Festes del Carrer Vilardel; els Amics de la Història i les Tradicions d’Hostafrancs; l’Associació Veïnal d’Hostafrancs; la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), entre d’altres. Com a presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta ha conegut i col·laborat amb les entitats dels barris, copsant la força d’aquest teixit associatiu, és a dir, la força de la gent.
Creu fermament que tots els moviments han de sorgir des de baix cap a dalt i mai a l’inrevés. Tot ho fa fet sempre amb l’objectiu de defensar la llengua i la cultura catalana, i treballant per aconseguir un país lliure i solidari.
El Club Esportiu APA Poble-sec —conegut com l’APA— es funda l’any 1989 pels membres de les AMPA d’escoles dels barris del Poble-sec, Sant Antoni, la Marina i la Font de la Guatlla. Entre les AMPA fundadores hi havia les de les Escoles Pies de Sant Antoni, Griselda, Sant Francesc Xavier, Carles I, J. Verdaguer, Magòria, Carme, Sant Pere Claver, Verge Aldana i La Muntanyeta. El fundador, Joan Torres Rosique, juntament amb Vicenç Martínez, Antonio Crespo, Luis Alsina i altres pares, decideixen organitzar un campionat de futbol escolar per promocionar l’esport col·lectiu a través de les escoles. D’aquest primer projecte sorgeixen gran quantitat de nens que arriben a jugar a Tercera Divisió. L’equip infantil, un cop federat, va arribar a proclamar-se’n campió sense concedir ni una derrota.
L’any 2011, Vicenç Martínez i Antonio Crespo contacten amb Jordi Luengo perquè agafi la direcció esportiva. El juny de la temporada 2014-2015, Luengo deixa pas a Gerard Trives, qui ja estava al club com entrenador del Juvenil A amb la idea de consolidar i evolucionar en la mateixa filosofia de club que s’havia fet fins aquell moment. Durant les tres temporades següents es fixen les bases esportives del club i també s’incorporen novetats com la creació de la competició interna en el F7, formació metodològica, torneig, campus, etc.
Al desembre de 2019 tenen lloc les primeres eleccions a la directiva del club. Un grup de mares i pares, i alguns membres de la directiva, encaren un nou projecte amb ganes de fer un club encara més gran, aportant noves propostes i idees renovades. Des de fa anys el club està homologat amb les beques IE per ajudar les famílies amb més dificultats, i des de 2023 també té el campus d’estiu homologat amb beques per jugar.
Però no tot és futbol a l’APA, que destaca també per l’aspecte social. El club està molt arrelat a l’associacionisme del Poble-sec, participa a la Festa Major, a la Rua de la Patge Estel, sopar final de temporada amb famílies, etc. Manté una estreta col·laboració amb els centres d’acollida del barri i amb Càritas, que ajuda les famílies més vulnerables. També ofereix el seu espai juntament amb l’Associació de Veïns com a lloc d’estudi, on compten amb professor voluntari.
L’any 2020 va rebre el premi El Meu Cor de Càritas, i al 2022 un dels Premis Solidaris que atorga la Federació Catalana de Futbol, degut a que durant la pandèmia de covid-19 es van repartir entre centres de primària, centres de discapacitat, hospitals, etc. més de 2.000 mascaretes que el club va assumir.