'Absències' al Sortidor

25/10/2021 - 21:03

Entre l'octubre i el novembre, el Centre Cívic El Sortidor impulsa enguany una vintena d'activitats dins del cicle 'Absències. Les morts viscudes i les morts que han de venir': des de reflexions sobre el dret a morir dignament fins a tallers i espectacles que expressen el dol a través de les més variades manifestacions culturals. També ens apropem a les visions de la mort que ofereixen diverses confessions religioses.

LA MORT, DIGNA IL·LUSTRADA
Del 28 d’octubre al 18 de novembre
Exposició d’il·lustració a càrrec de l’associació Dret a Morir Dignament (DMD). Diferents il·lustradors expressen la seva visió sobre la mort.

LA MORT EN CRISI. EL SENTIT I LES PRÀCTIQUES DE LA MORT DESPRÉS DE LA PANDÈMIA
Dijous 28 d’octubre, a les 19 h
Diàleg entre Glòria Cantarell (metgessa i presidenta de l’ass. Dret a Morir Dignament) i Jordi Moreras (prof. d’Antropologia Social de la URV), moderat per Alicia Guidonet (Fundació Migra Studium) en col·laboració amb l’Oficina d’Afers Religiosos. La crisi de la covid-19 i la Llei d’Eutanàsia obren una nova etapa sobre la nostra relació amb la pròpia mort.

LA VIDA D’EN CARABASSÓ
Divendres 29 d’octubre a les 18 h
Cinema familiar a partir de 7 anys. Pel·lícula de Rita i Luca Films (64′) sobre la resiliència d’un infant que esdevé orfe. A les 17 h, pintacares amb la Ludoteca del Poble-sec.

CELEBRANT LA MORT A TRAVÉS DEL MENJAR
Dimarts 2 novembre, de 18.30 a 20.30 h
Taller de cuina a càrrec de Muntsa Holgado i Carmen Simón, en col·laboració amb l’Oficina d’Afers Religiosos. Elaboració d’un menú de Tots Sants i Día de Muertos multiconfessional.

MORIR AMB HUMOR
Dimecres 3 novembre, de 19 a 20.30 h
Taller participatiu a càrrec de Nexes Interculturals. La mort a través del sentit de l’humor i la mirada intercultural dels exemples de Romania i Guinea Equatorial. Per a tots els públics.

ART I DOL
Dimecres, de 18.30 a 21.30 h del 3 al 17 de novembre
Taller vivencial a càrrec de Mercè Alegre. Obrirem un espai per parlar de les nostres pèrdues a través de l’art, el cos, la veu i l’escriptura.

MORIR ABANS DE MORIR
Dijous 4 de novembre, a les 19 h
Concert de música clàssica a càrrec del grup Aslan, dirigit per Jordi Delclòs, amb la col·laboració de l’Oficina d’Afers Religiosos. El concepte sufí de la mort iniciàtica a través de la música i la dansa Sema.

LA MORT DIVERSA. ELS CENTRES DE CULTE DEL POBLE-SEC
Dissabte 6 de novembre, a les 10 h
Itinerari en col·laboració amb l’Oficina d’Afers Religiosos. La ritualística de diferents religions sense moure’ns del Poble-sec.

AUTOPSIA DE UN DESENFRENO
Dissabte 6 de novembre, a les 19 h
Teatre a càrrec de Boc a Biterna: 1670, Madame Enriqueta Anna d’Anglaterra es mor! Són temps barrocs i d’expansió de l’anatomia, de memento mori i excessos hedonistes, moralisme i llibertinatge. Parlem del segle XVII… o del nostre?

FILÓ. L’ÀNEC, LA MORT I LA TULIPA
Diumenge 7 de novembre, a les 11 h
Taller de lectura creativa i filosòfica per a nens i nenes de 8 a 12 anys a càrrec de I Biscotti. Amb aquest conte de Wolf Elbruch ens farem preguntes, buscarem respostes i les expressarem en un dibuix col·lectiu mentre escoltem música (90’).

LA VIDA DESPRÉS DE LA VIDA
Dimarts 9 de novembre, a les 19 h
Xerrada d’Alicia Campos, especialista en processos de final de vida, mort i dol i membre de la Comunitat Bahà’í de Barcelona. La mort des de la perspectiva de les ensenyances bahá’í, una fe que proclama la unitat de la humanitat.

BOTÀNICA FUNERÀRIA
Dimecres 10 de novembre, a les 11 h
Itinerari en col·laboració amb Cementiris de Barcelona. Visitarem les tombes monumentals i emblemàtiques del Cementiri de Montjuïc i descobrirem la biodiversitat del recinte i la seva simbologia.

RECEPTES D’ENYORANÇA
Dimecres 10 novembre, de 18.30 a 20.30 h
Showcooking a càrrec d’Angelita Balcazar i de l’associació Abrazo Cultural. Transitar el dol migratori a través de la gastronomia peruana.

A PLOR DE PELL
Dijous 11 novembre, de 18.30 a 21.30 h
Videoart a càrrec de Clàudia Serrahima. Reivindicar el plor i visibilitzar-lo, aquesta podria ser una lliçó de la pandèmia.

LA CRISI DE LA MORT. GESTIÓ DEL DOL INDIVIDUAL I COL·LECTIU QUAN IMPERA EL SILENCI
Dijous 11 de novembre, a les 19 h
Diàleg entre Anna Laura Cardella (psicòloga, de Psicòlegs Sense Fronteres) i Joel Álvarez (director de l’espectacle comunitari sobre el dol Llibreta blava, de l’associació Sisme). És possible crear a partir del dol? Com ens acompanyem i ens deixem acompanyar en el procés?

CONSTRUÏM LA NOSTRA HISTÒRIA ALIMENTÀRIA
Dimecres 17 de novembre, d’11 a 13 h
Taller de cuina adreçat a dones migrades, a càrrec de Marta Ruiz, de L’Etnogràfica. A través de diferents tècniques i a partir de l’alimentació que ens identifica, expressarem les emocions que acompanyen el desarrelament i el dol migratori.

LA MORT ÉS NOTICIA. EL TRACTE MEDIÀTIC DE LES MORTS COL·LECTIVES
Dijous 18 de novembre, a les 19 h
Diàleg entre Sonia Garcia (periodista i dinamitzadora cultural) i Àngel Garcia (fotoperiodista), moderat per Gil Toll (Associació Casa de la Premsa). Des de les morts pel narcotràfic a les de la covid-19, com els mitjans combinen dret a la informació, a la intimitat i respecte?

WHAT ARE YOU WAITING FOR WHEN YOU WAIT?
Dissabte 20 de novembre, a les 19 h
Dansa a càrrec de Milagros Garcia. Deixem un rastre de cèl·lules mortes en cada lloc on passem. Esperar, doncs, és deixar-se una mica en el lloc.

CUINA PALESTINA PER ALS QUE JA NO HI SÓN
Dissabte 27 de novembre, de 10.30 a 12.30 h
Taller de cuina en família per a infants a partir de 5 anys, a càrrec d’Amine Ishtay i de l’associació Abrazo Cultural. Trencar el tabú de la mort i parlar-ne amb les criatures a través de la cuina en família.