Neix el REC Cultural, la moneda ciutadana que bonifica la despesa en cultura

18/07/2022 - 15:06

Cultura i lleure. La prova pilot començarà al setembre a Sants i el Poble-sec.

El REC Cultural és la nova moneda ciutadana que bonificarà el consum de cultura i en democratitzarà l’accés. Es tracta de la versió cultural del REC (recurs econòmic ciutadà), un sistema d’intercanvi ciutadà complementari i paritari a l’euro que permet fer transaccions entre persones, entitats i comerços que l’accepten i que té bonificacions especials. De l’1 de setembre al 28 de febrer de 2023 el REC Cultural s’establirà a Sants i el Poble-sec en una prova pilot.

El REC Cultural es podrà utilitzar en centres cívics, botigues, espais de formació, sales de concerts i museus dels dos barris. Durant la prova pilot es bonificaran un total de 200.000 euros amb una dimensió doble: d’una banda, 500 famílies beneficiàries de serveis socials de Sants i el Poble-sec rebran un xec de 200 recs i, de l’altra, hi haurà una bonificació per al consum adreçada a la resta del veïnat.

Qualsevol persona usuària que es doni d’alta a l’aplicació REC Barcelona, disponible a l’App Store i Google Play, podrà bescanviar euros per recs culturals i així obtenir la bonificació d’un 50% del que s’ha bescanviat per gastar en cultura. Fins ara hi ha una cinquantena d’establiments adherits al REC Cultural, entre els quals es troben equipaments com el Castell de Montjuïc, el Caixaforum o el MNAC, llibreries com La Carbonera, Mamut i La Inexplicable i sales de concerts com Sinestesia, Meteoro i Laut, una llista que anirà creixent dia a dia.

L’Oficina Ciutadana de la Cultura (OCCU) oferirà sessions de formació personalitzada sobre l’aplicació destinades a les persones que hagin rebut el xec en recs culturals i que puguin necessitar orientació a l’hora de descarregar i configurar l’aplicació. Les sessions es faran els dies 29, 30, 31 d’agost i 1, 2 i 5 de setembre, en horaris de matí i tarda (excepte els dies 31 i 2, que només es farà el torn de matí).

La iniciativa s’emmarca en el Pla de drets culturals, i s’espera que la prova pilot estimuli el consum, la producció i l’accés a la cultura local.