L’Orgull LGTBI, als barris de Sants-Montjuïc

31/05/2023 - 17:52

LGTBI. Els barris de Sants, la Marina i especialment el Poble-sec se sumen a aquest mes de juny de l'Orgull LGTBIQ+ amb una passejada, música, circ, teatre, art de carrer i de museu...

Entre el 17 de maig, Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia, i el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, els barris de Sants, la Marina i especialment el Poble-sec se sumen a la celebració i a la reivindicació de la diversitat sexual i de gènere amb una passejada, música, circ, teatre, art de carrer i de museu.... Aquest cicle de l'Orgull es clourà el mateix 28 de juny a tot Barcelona amb el gran concert de l’Orgullosa al Moll de la Fusta.

Amb l’Orgull de Barri, la celebració de l’Orgull LGTBI s’estén enguany per tota la ciutat amb un seguit d’activitats per celebrar i reivindicar la diversitat sexual, afectiva i de gènere en carrers, places, biblioteques o centres cívics, entre altres espais. Prop d’un centenar d’activitats, 14 només a Sants-Montjuïc, que sorgeix de l’esforç de les entitats, les associacions i els equipaments que treballen dia rere dia per defensar els drets LGTBI i lluitar contra l’LGTBI-fòbia en el terreny comunitari, des de la proximitat i la participació.

EL POBLE-SEC | LA MARINA | SANTS

Exposició «Mònstrua d’art»
Del 12 al 30 de juny al Centre Cívic El Sortidor (pl. Sortidor, 12)
Fa un any La Raposa, l’Espai Qwerty i La Tinta del Poble-sec es van unir en l’Aliança Monstruosa per organitzar la primera Festa Major queer al barri. Des de llavors no han parat de tirar endavant plegades diversos projectes culturals i d’oci crític amb perspectiva transfeminista. En aquesta “mostra monstruosa” fan un recull gràfic de totes les activitats que han organitzat fins ara.

Cinema contra la LGTBIfòbia (Casal Lambda)
Dijous 18 de maig, a les 19 h, al Centre Cívic El Sortidor (pl. Sortidor, 12)

Xerrada «Dels disturbis de Stonewall als carrers del Poble-sec» [ANUL·LADA]
Dijous 1 de juny, a les 19 h, al Centre Cívic El Sortidor (pl. Sortidor, 12)

«Colorete Colorado»
Dissabte 3 de juny, a les 11 h, a la plaça del Sortidor
Contacontes travesti travessat per la perspectiva intergeneracional, horitzontal i transfeminista dedicada a nenxs (i als qui xls crien). La proposta parteix d’una narració compartida i conclou amb activitats lúdiques en què totes les persones són convidades a participar-hi. Algú arriba tard, entra una trucada misteriosa, s’obre una maleta i l’espai s’omple d’andròmines que ens transformen amb el poder i la tendresa transvestides de Personaje Personaje.
Activitat gratuïta, no cal inscripció prèvia

Migrantour Ruta LGTBIQ+
Dissabte 3 de juny, a les 18 h
Caminem per desconstruir els discursos hegemònics mentre fem una passejada pel barri. Les rutes de Migrantour pel Raval sempre estan plenes de diversitat i, en especial per aquesta ocasió, es tenyeixen dels colors de la bandera de l’orgull LGTBIQ+.
Itinerari a càrrec de Nexes Interculturals. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Costura cuir
Divendres 9 de juny, a les 18.30 h, al Centre Cívic El Sortidor (pl. Sortidor, 12)
Com viuen la menstruació les persones no binàries? Què passa quan transitem les barres del gènere en un sistema pensat per unes identitats cis? Els tabús que envolten el cicle menstrual s’agreugen per les persones que no s’identifiquen amb la categoria de dona. Porta els teus calçotets tipus “boxer” i els modificarem afegint un protector menstrual i decorant-los al nostre gust.
A càrrec de Ana Serrano de Narinan.eco. Preu: 2 € com a suplement per a materials.

Fck Gender & Tinta de Verano
Dissabte 10 de juny, d’11 a 20 h, a la plaça de Santa Madrona
Jornada de visibilització de la cultura trans i no binària per fomentar comunitat i generar espais segurs per a totes en l’espai públic.
11.30 h – Activitat infantil (rondalles LGTBIQ+)
12.15 h – Presentació de llibre
13 h – Performance per a tots el públics
13.45 h – Vermut trans
14.30 h – Paellada vegana popular
16 h – Ballaruques disidents
Activitat organitzada per La Tinta + Qwerty.

Mirades insubmises: pensar la diversitat sexual i el desig a través de l’art
Dijous 15 de juny, a les 18 h, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (Parc de Montjuïc)
Aquesta visita planteja un recorregut per les col·leccions d’art medieval i modern del museu amb la voluntat d’introduir-nos a l’anàlisi i crítica dels processos normatius que preconfiguren la nostra identitat de gènere i la nostra orientació sexual. Es tracta de treballar críticament el contingut de les obres exposades amb l’objectiu de desmuntar i replantejar els arquetips de gènere des d’una perspectiva feminista i LGTBI+.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Jam LGTBIQ+
Diumenge 18 de juny, de 9 a 19 h, als jardins de les Tres Xemeneies
Jornada de visibilització artística del col·lectiu LGTBIQ+. 10 artistes pintaran els murs centrals dels jardins. A través del taller vivencial Biblioteca Vivent, els membres de l’associació ACATHI, que treballen pels drets dels refugiats, trencaran algun dels prejudicis més comuns.

Projecció de La (des)educació de la Cameron Post
Dilluns 26 de juny, a les 10 h, a la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix (c. Blai, 34)
La Cameron (una sorprenent Chloë Grace Moretz) és descoberta durant el ball de fi curs fent l’amor amb una amiga al cotxe. Aleshores, la seva família, decideix ingressar-la en un internat que s’especialitza en fer teràpies per reorientar joves amb “desviaments” sexuals.
Amb la col·laboració de l’Americana Film Fest, Festival de Cinema Independent Nord-americà.
Entrada lliure. Aforament limitat.

LA MARINA [ ↑ ]

Divendres en escena: «Circografia de una travesti»
Divendres 9 de juny, a les 20 h, a la Sala Pepita Casanellas (pg. Zona Franca, 185)
Circ barrejat amb acrobàcia, música en viu  i videoprojeccions, a càrrec de la Cia. Victoria Sickness. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Com ens autocreem com identitats disidents quan no teniem referents? L’espectacle és una experiència autobiogràfica mil·lenial de «Victoria» centrada en 3 etapes de la vida: infància, adolescència i edat adulta. El personatge és un alter-ego de l’artista creat a través de la seva font d’inspiració: les xonis i el folklore del barri. «Victoria» és també una cerca contínua per a trobar la pròpia identitat i una obsessió iconogràfica d’allò femení des de la perspectiva d’un artista criat i socialitzat com a home.

Tarda de l’Orgull LGTBIQA+
Dimecres 28 de juny, de 17 a 21 h, a la plaça de l’Orgull (davant de la Sala Pepita Casanellas)
Una jornada amb música, taula rodona, exposicions, un mural participatiu i jocs per a totis. Actuació de Beat&Crew. Ambientació musical a càrrec de DJ Pitivaccari i les seves alumnes. Amb aquest acte, organitzat per la Comissió per l’Orgull LGTBIQA+ del Pla Comunitari de la Marina-Zona Franca, es culmina el procés iniciat per la Taula de Dones de la Marina que ha servit per posar oficialment el nom de plaça de l’Orgull a l’espai situat a l’encreuament del passeig de la Zona Franca amb el carrer de la Foneria.

SANTS [ ↑ ]

Projecció: «Lesbofòbia. Un documental i 10 respostes» d’Inés Tarradellas
Dijous 29 de juny, a les 19 h, a la Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31)
Espanya | 2019 | 30 min | VO català i castellà
Quines situacions de violència viuen actualment les lesbianes? De quina manera s’hi enfronten? Quins problemes hi ha de fons? A través de 10 testimonis, el documental intenta visibilitzar i analitzar les violències envers les lesbianes i aportar respostes i estratègies per combatre-les.

«Pintxo de tortilla» – Stand up comedy feminista i bollero
Divendres 30 de juny, de 19 a 21 h, a la Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31)
Un espectacle de monòlegs còmics amb temàtica feminista i LGTBIQ+ creat per Cristina Guyu i Mai Boncompte l’any 2021 en el qual les dues monologuistes fan un recorregut crític de l’actualitat, sumant-hi les estratègies de supervivència del passat i el present. Preu: 5 €.

Què tant taps?
Dimecres 28 de juny, de 10 a 13 h, al Parc de l’Espanya Industrial
Joc interactiu on els i les joves han de fer desafiaments relacionats amb l’orgull per aconseguir arribar a la final i guanyar.
Activitat gratuïta per a joves de 12 a 35 anys, amb inscripció prèvia (indicant nom i cognom) al correu electrònic: dte03_pijsantsmontjuic@bcn.cat. Organitza: Joves de Sants-Montjuïc i Aquí T’Escoltem Sants-Montjuïc.