Sants, escenari literari

20/02/2024 - 12:29

Del 20 de febrer al 23 d’abril de 2024, se celebra la segona edició de 'Sants, escenari literari', un emocionant cicle de passejades literàries i presentacions de llibres que converteixen Sants en protagonista. A través dels relats dels autors i autores que signen els títols, els participants descobriran els racons ocults i les històries que palpiten en els carrers i places del barri, revelant aspectes fascinants de la ciutat. És una oportunitat única per connectar amb la riquesa cultural i literària del barri, explorant els escenaris que no només serveixen de decorat literari, sinó que també prenen vida per acompanyar els personatges amb les seves emocions i dilemes vitals.

Inauguració: taula rodona d’autors i autores
Dimarts 20 de febrer, a les 18 h, a la Biblioteca Vapor Vell
Conversa amb autors i autores de novel·les que tenen a Sants com a escenari de les seves trames. Es debatrà si Sants és un bon escenari literari i quins són els espais i les temàtiques que han inspirat les seves creacions. Amb Marcel Fité, Núria Queraltó, Sergi Caparrós i Rafel Casas.
Accés lliure.

PASSEJADES COMENTADES

‘Sidonie té més d’una amant’, d’Àngel Casas
Dissabte 24 de febrer, a les 11 h, a La Lleialtat Santsenca
Sidonie, la cançó que cantava Brigitte Bardot, marca el despertar sexual de Max Morrison, un fotògraf de fama mundial. De la seva mà, descobrireu, amb una veu ara delirant, ara descriptiva, l’etapa franquista i la següent. Els carrers de Sants són l’escenari de fons d’una joventut de la qual acaba fugint. Podrà la Barcelona postolímpica pair el desconegut i insospitat Sants que mostren les fotografies?
Inscriu-te clicant aquí. Aforament limitat.

‘Els vincles audaços’, d’Iván Miró
Dissabte 9 de març, a les 16 h, a La Lleialtat Santsenca
Una novel·la on la realitat sociopolítica recent dialoga amb el convuls període de l’obrerisme i el pistolerisme d’entre 1917 i 1923. Ambientada a Sants, s’hi descobreix la trajectòria d’en Francesc Comas i Pagès, en Paronas, el jove vidrier anarcosindicalista de la Bordeta, deixeble de Peiró i de Seguí, que visqué ‘els anys del somni revolucionari dels humils’ en una ciutat esqueixada per la lluita de classes, les epidèmies o la carestia.
Inscriu-te clicant aquí. Aforament limitat.

‘Entre xemeneies i telers’, de Carolina Orgillés
Dissabte 16 de març, a les 11 h, a La Lleialtat Santsenca
En una Barcelona industrial on les xemeneies de les fàbriques tèxtils ennuvolen el cel i empudeguen l’aire, coneixeràs les vicissituds d’unes famílies cadascuna de les quals, amb circumstàncies diferents, s’enfronta amb coratge i resignació a lluitar per aconseguir sobreviure a una època turbulenta i difícil.
Inscriu-te clicant aquí. Aforament limitat.

‘Un seient a la llotja’, de Marcel Fité
Dissabte 6 d’abril, a les 11 h, a La Lleialtat Santsenca
La Clàudia és una dona del barri que lluita per ser ella mateixa. Dona, gitana i exprostituta, acabarà investigant el que li ha passat a una coneguda. A poc a poc anirà prenent consciència de la seva història personal i col·lectiva, oferint mostres del que queda de la seva llengua sense trencar amb la seva comunitat.
Inscriu-te clicant aquí. Aforament limitat.

‘Mercè’, d’Anna Antoñico i Mutual
Dissabte 20 d’abril, a les 11 h, a La Lleialtat Santsenca
La Mercè, una nena orfe nascuda a principis del segle XX, viu amb emoció el dia que un matrimoni visita l’hospici on viu i la trien com a filla. A partir d’aquell moment es convertirà en testimoni dels fets més esgarrifosos dels darrers anys: les dues guerres mundials, la Guerra Civil Espanyola, la postguerra i la llarga nit del franquisme.
Inscriu-te clicant aquí. Aforament limitat.

PRESENTACIONS DE LLIBRES

‘Matriu’, de Núria Queraltó
Divendres 12 d’abril, a les 19 h, al carrer Riego, 139
La Marina té set anys i pateix visions nocturnes. Un home vestit de negre, amb un barret de copa, li desvetlla el son. Dues generacions abans, la Victòria i la Sara compten fidelment l’una amb l’altra i enfronten el menyspreu d’una època que nega la llibertat de les dones. ‘Matriu’ és la història de tres generacions de dones amb un secret familiar, un recorregut per espais matriu on ens podem reconèixer.
Accés lliure. Aforament limitat.

‘Cendres del passat’, de Rafel Casas
Data pendent de confirmació, a la Biblioteca de Can Batlló
Una novel·la que neix sobre les cendres del nostre passat i es despentina amb la força del vent del nostre futur. Ambientada a Cerdanya, Sants i el Rosselló té la pulsió universal de les passions humanes. Un escenari on el fum de les fàbriques i les cendres del passat omplen de flames el present.
Accés lliure. Aforament limitat.

‘Tàndem’, de Maria Barbal
Dimarts 16 d’abril, a les 19 h, al carrer Vallespir, 59
Una parella es coneix al barri de Sants, on viuen tots dos, quan ambdós ja són grans i cadascú ha viscut gran part de la seva vida. Descobreixen la llibertat del present, el dret a canviar, i això els farà deixar de banda la rutina que els té fermats a un passat que no els satisfà.
Accés lliure. Aforament limitat.

‘Sota la mar salada’, de Sergi Caparrós
Dimecres 17 d’abril, a les 19 h, al carrer Riego, 139
Una immersió dràstica cap a les profunditats d’una història familiar tèrbola, marcada per l’amor, la traïció i la venjança, relacionada amb el tètric submón del tràfic d’antiguitats. Una novel·la de suspens que transita entre les aigües braves de l’Empordà i els contrastos de la Barcelona prerepublicana de 1929.
Accés lliure. Aforament limitat.