Júlia Costa i el Cros Popular de Sants, medalles d'honor de la ciutat

01/12/2020 - 19:34

Barcelona ha lliurat les medalles d’honor de la ciutat d’aquest any a 25 persones o entitats que destaquen per la lluita veïnal, per impulsar la cultura i l’esport o per defensar els drets i les llibertats de totes les persones. A proposta del Districte de Sants-Montjuïc, avui han pogut recollir la seva medalla d’honor al Saló de Cent l’escriptora i pedagoga poblesequina Júlia Costa i la representant de l’organització del Cros Popular de Sants.

El Cros Popular de Sants és una de les curses atlètiques més arrelades de la ciutat. Milers d’atletes de totes les edats han recorregut els carrers de Sants, Sants-Badal i Hostafrancs al llarg de les 41 edicions del Cros que s’han celebrat des de 1979. L’origen de la prova, però, el trobem molt abans: va ser l’any 1934 quan l’Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant decidí crear una prova atlètica: el Gran Premi de Sants, del qual només es van celebrar dues edicions abans de la guerra i la dictadura franquista. La cursa va renéixer el 1979 i l’organització es va consolidar el 1986 amb la creació del Club Camins Esportius de Sants. Deu anys després, el Cros va adoptar el nom de Memorial Eugeni Giralt, reconeixent la feina feta per un dels activistes santsencs que van contribuir a recuperar-lo.

Al llarg dels anys, el Cros Popular de Sants s’ha obert a més corredors amb curses com el Petit Cros, per als més menuts; la Centpeus, una cursa d’una milla per a nens i nenes de fins a 14 anys; i el Cros Especial, dues curses adaptades als corredors i corredores amb diversitat funcional intel·lectual. També ha sumat activitats paral·leles com el concurs fotogràfic que premia la millor foto de la cursa i el Cros Solidari, per donar un cop de mà a entitats amb fins socials.

La mestra i escriptora Júlia Costa (1948) ha viscut tota la vida al carrer de Blasco de Garay, fet que l’ha convertit en una observadora avantatjada del Poble-sec. L’any passat va ser copregonera de la Festa Major del 150è aniversari del barri, junt amb la seva amiga i directora de l’Escola Poble-sec, Isabel Costa. La Júlia Costa va treballar en diversos centres escolars de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i d’Abrera, per bé que la major part  de la seva trajectòria pedagògica la va fer a les escoles El Samontà i Provençana de l’Hospitalet de Llobregat, fins que va jubilar-se l’any 2008. Costa és autora de molts relats per a joves, llibres de poemes i novel·les de ficció, tota una trajectòria literària per la qual ha rebut nombrosos premis. L’escriptora col·labora amb el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), la revista Tot Història i el diari Zona Sec, a banda de donar vida a nombrosos blogs personals com ara La Panxa del Bou o Un balcó al Poble-sec.