També hi han intervingut el president del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra; la presidenta del Secretariat d’Entitats, Lluïsa Erill; Aina Puerto, presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants; la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil.
El paper de mantenidora en aquesta edició s’ha encomanat a la professora i activista santsenca Rosa Vilalta, qui ha format part del jurat d’aquests Jocs Florals durant molts anys. Llicenciada en Filologia Romànica (Secció Català) i en Psicologia, va fer classes a l’Institut Mercè Rodoreda de l’Hospitalet des del 1979 fins al 2003. També va fer classes de català per a adults al Secretariat d’Entitats, conferències a l’Aula Oberta de la Bordeta, a l’associació Àmfora i diversos espais de La Caixa, escoltisme a la Parròquia de Sant Medir, col·laboradora de la secció de sanitat del Centre Social de Sants… El seu discurs ha repassat tota aquesta trajectòria de lluita i compromís amb la defensa de la llengua catalana, ja des de ben jove, quan en ple franquisme aquesta tasca no era gens fàcil.
A aquests Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta s’han presentat 91 obres provinents d’arreu de Catalunya. La Viola d’Or, per a poemes de temes solidaris, se l’ha endut Montserrat Bastons Garcia amb el poema Viure senzillament. L’any passat aquesta mateixa autora va guanyar la Flor natural. L’Englantina d’Or per als poemes més relacionats amb la tradició i la pàtria ha estat –com l’any passat– per a Jaume Calatayud Ventura, amb el poema Xarxada talentosa. Finalment, la Flor natural al millor poema d’amor o altres sentiments (33 presentats) ha estat per a Joaquim García Flórez, autor d’El cel es fon, amor.
Enguany s’ha convocat la quinzena edició dels Jocs Florals recuperats l’any 2010 de la mà del Secretariat d’Entitats i la seva entitat degana, la Societat Coral la Floresta, junt amb la Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants; la Federació de Comissions de Festes de la Bordeta; la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs; i l’Associació de Comerciants de Creu Coberta. Es tracta d’una tradició literària i poètica ben arrelada en aquests barris, atès que es van començar a celebrar el 1877 i, organitzats des de diverses entitats, se’n van fer 66 edicions fins que el 1937 la tradició es va trencar amb la Guerra Civil.