Aquest estiu es pacifiquen 24 entorns escolars a Sants-Montjuïc

28/06/2021 - 17:16

Infància. Durant les vacances escolars comencen a dur-se a terme les obres necessàries per reduir el trànsit i la contaminació a l'entorn de 24 escoles, instituts i escoles bressol als barris de Sants-Montjuïc.

Acabat el curs escolar, aquest juliol comencen les obres als entorns de 88 centres educatius a tot Barcelona, 24 a Sants-Montjuïc, que a finals d’any tindran accessos més segurs i saludables. Durant les vacances escolars es durà a terme el gruix de les actuacions i la resta s’aniran fent abans que acabi l’any. Amb les millores dutes a terme el 2020 i les previstes per al 2021 i el 2022, el programa “Protegim les escoles” arribarà a un total de 155 equipaments educatius i més de 58.000 alumnes a tot Barcelona.

La creació d’aquests nous espais públics al voltant dels centres educatius permeten organitzar-ne millor les entrades i sortides de la canalla, i els veïns i veïnes també fan servir les zones guanyades. Eliminant alguns carrils de circulació i donant-hi prioritat a vianants, molts metres quadrats d’asfalt passen a ser espais per estar-s’hi, amb bancs i diversos elements de joc.

Les actuacions a les escoles que ja tenen l’accés pacificat han tingut molt bona rebuda per part de les comunitats educatives i s’han convertit en una extensió de l’escola en l’espai públic. Els projectes es concreten comptant amb els mateixos centres educatius, amb els quals s’organitza un procés participatiu per elaborar el projecte executiu. El curs vinent se seguirà amb aquests processos per acabar de definir els projectes que es duran a terme als entorns de la resta de centres escolars del districte.

Entorns pacificats aquest estiu

El desplegament del programa municipal Protegim les escoles i la implementació de la mesura de govern per uns entorns escolars més segurs i saludables a Sants-Montjuïc permet dur a terme aquest any, sobretot ara a l’estiu, la pacificació dels entorns escolars dels següents centres (agrupats per barris):

Hostafrancs i la Bordeta
• Institut Escola Arts: carrer de Leiva sense trànsit entre Hostafrancs de Sió i l’Àliga + canvi de sentit a Hostafrancs de Sió (obres del 12 al 28 de juliol).
• Escola Joan Pelegrí: millora de la vorera al carrer de la Torre d’en Damians amb el Consell de Cent, per l’execució de les obres de la superilla d’Hostafrancs.
• Escola Gayarre: plataforma única a cruïlla Gayarre/Ferreria (obres del 5 al 31 de juliol) i pl. Vidriera (a partir del setembre).

El Poble-sec
• Escola Bressol Municipal Nic: ampliació de vorera al passeig de l’Exposició (suprimint els carrils de serveis dels dos costats) + pas de vianants elevat al carrer Nou de la Rambla (obres del 5 al 23 de juliol).
• Escola Poble-sec: ampliació de vorera al passeig de l’Exposició (suprimint els carrils de serveis dels dos costats) + pas de vianants elevat al carrer Nou de la Rambla (obres del 5 al 23 de juliol).
• Escola Maristes Anna Ravell: ampliació de vorera al carrer d’Anníbal (del 12 al 30 de juliol).
• Llars d’Infants La Gavina – Concòrdia: senyalització i mobiliari urbà als carrers de la Concòrdia i la França Xica (del 22 al 30 de juliol).
• Institut Consell de Cent: ampliació de vorera al carrer de Carrera (del 26 de juliol al 13 d’agost).
• Escola Mossèn Jacint Verdaguer: supressió d’un carril de circulació als carrers de Lleida i de Rius i Taulet + passos de vianants semaforitzats (obres del 20 de juliol al 13 d’agost).
• Escola Tres Pins: ampliació de vorera als carrers dels Vivers i dels Tres Pins (del 27 de juliol al 15 d’agost).

La Font de la Guatlla
• Escola Bressol Municipal Bellmunt: ampliacions de vorera i pas de vianants als carrers Font Florida, Polvorí i Segura (del 12 de juliol al 13 d’agost).
• Escola Pau Vila: ampliacions de vorera i pas de vianants als carrers Font Florida, Polvorí i Segura + barana i vial d’accés a l’escola (del 12 de juliol al 13 d’agost).
• Institut XXV Olimpíada: ampliació de vorera al carrer dels Montfar (del 20 al 30 de juliol).

La Marina
• Escola Bressol Municipal El Cotxet: senyalització i barana de protecció (del 12 al 30 de juliol).
• Escola Ramon Casas: senyalització i barana de protecció (del 12 al 30 de juliol).
• Institut Lluís Domènec i Montaner: senyalització i barana de protecció (del 12 al 30 de juliol).

• Escola Especial Nostra Senyora de Montserrat: ampliació de vorera al carrer del Bronze (del 21 de juliol al 13 d’agost).

• Escola Seat: senyalització i barana de protecció (del 12 al 30 de juliol).

• Escola Bressol Municipal Collserola: senyalització i baranes (reduint un carril de circulació o de serveis) als carrers del Cisell i de la Mare de Déu de Port (obres del 2 d’agost al 9 de setembre).
• Institut Montjuïc: senyalització i baranes (reduint un carril de circulació o de serveis) al carrer del Cisell (obres del 2 d’agost al 9 de setembre).
• Escola Bàrkeno: senyalització i baranes (reduint un carril de circulació o de serveis) al carrer del Cisell (obres del 2 d’agost al 9 de setembre).

• Escola Enric Granados: senyalització al pg. Zona Franca i al c. Foc, nou accés des dels jardins de Cal Sèbio (obres del 23 d’agost al 8 de setembre).

Institut Mare de Déu de la Mercè: eixamplament de voreres (del 25 d’agost al 10 de setembre) amb la reurbanització prèvia del carrer dels Motors.

Llocs segurs i plens de vida

Les escoles són punts neuràlgics, a partir dels quals es consolida un model urbà més verd, més amable i més jugable. Traient cotxes de davant de les escoles, avancem cap a una ciutat més saludable i més segura per als nens i nenes. Quan s’allunyen els centres escolars del trànsit, s’eviten accidents i es redueix la contaminació i el soroll que pateixen les famílies. L’espai guanyat és un punt de trobada, un lloc segur on jugar, compartir i fer vida de barri.

Enguany s’avaluaran les intervencions en nou escoles pilot amb la col·laboració d’ISGlobal, que analitzarà l’efecte de les actuacions sobre la salut i el benestar i els canvis originats en la qualitat i l’ús de l’espai públic. A més, l’Agència de Salut Pública estudiarà com han impactat aquestes transformacions pel que fa a les interaccions socials i el joc espontani dels nens i nenes.