Rehabilitar per cuidar amb els fons Next Generation: ara és el moment!

16/07/2024 - 15:39

El 86,7% dels edificis de la ciutat de Barcelona, uns 53.100, es van construir abans de l’any 1982, abans de la implementació de les diferents normatives energètiques, i, per tant, no compleixen amb l’estàndard d’aïllament que fixa la llei actual.

L’estratègia de la Unió Europea marca que el parc residencial ha de reduir les emissions d’efecte hivernacle un 55% abans del 2030 i aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050. Per facilitar l’assoliment d’aquests objectius, la UE posa a disposició de la ciutadania els fons Next Generation per fomentar la rehabilitació, l’adequació i la millora d’habitatges i edificis.

Barcelona vol formar part de l’avantguarda de la transformació de les ciutats europees en la lluita contra el canvi climàtic i un dels punts importants de les seves polítiques d’habitatge és tenir un parc sostenible i eficient energèticament. Per això, llança la campanya ‘Rehabilitar per cuidar amb els fons Next Generation’ per impulsar la rehabilitació d’habitatges i edificis per guanyar en salut, estalvi i confort.

Per què rehabilitar és cuidar?

Una llar eficient és més resilient contra les onades de calor i de fred, fet que incrementa el confort dins de casa, millora el benestar personal, permet reduir la factura de la llum (en conseqüència, protegeix contra la pobresa energètica) i revaloritza l’immoble.

Però no només contribueix a obtenir un benefici individual, sinó que també té un impacte en el teu entorn, ja que pots col·laborar en la reconstrucció d’una ciutat més verda i ecològica, i dinamitzar l’economia local (amb la contractació de professionals del sector).

Per què ara és el moment?

Perquè la Unió Europea ofereix una oportunitat única gràcies a unes ajudes que mai s’havien ofert i que compten amb unes condicions molt avantatjoses:

  • Poden cobrir fins al 80% del teu projecte de rehabilitació.
  • Hi ha incentius de subvenció del 100% de la rehabilitació per a persones que acreditin vulnerabilitat social.

Aquests fons s’adrecen a veïns i veïnes propietàries d’un habitatge a Barcelona, persones usufructuàries i propietats verticals físiques o jurídiques.

Les quatre línies d’ajuts

  • En l’àmbit particular, pots sol·licitar l’ajut per dur a terme treballs de rehabilitació al teu domicili habitual. Si ets propietari d’un habitatge, aquesta línia de subvenció t’ofereix ajut econòmic per executar mesures d’eficiència energètica com la modificació de tancaments, el canvi de finestres o el canvi de sistemes de climatització per substituir energies fòssils per energies renovables o biomassa.
  • També pots convèncer la comunitat de veïns i veïnes per actuar en elements comuns de l’edifici (sigui plurifamiliar o unifamiliar, primera o segona residència, o buits) que permetin millorar l’eficiència i l’estalvi energètic. En aquest cas, caldrà acreditar la reducció del consum d’energia primària no renovable i de la demanda energètica.
  • El Llibre de l’Edifici i Projectes és un estudi tècnic que conté les característiques de l’edifici, així com instruccions d’ús i de manteniment per allargar la vida útil i evitar la degradació. L’ajut cobreix part de les despeses d’honoraris i la realització de projectes de rehabilitació integral d’edificis.
  • Finalment, existeixen uns ajuts per a la rehabilitació de barris, destinats a rehabilitar edificis d’habitatges amb criteris d’eficiència energètica. Aquestes subvencions formen part d’un pla d’intervenció institucional en barris vulnerables de la ciutat.

Més informació