Retrat de les festes majors de Barcelona

18/08/2021 - 10:00

La del barri de Gràcia és de les més conegudes i populars, mentre que la de Sant Roc té la singularitat de ser una de les més antigues. Barcelona compta actualment amb més d’una setantena de festes majors distribuïdes entre els diversos barris de la ciutat. Des del mes de gener, a Sant Antoni, fins al mes de desembre, a Sant Andreu, la ciutat acumula celebracions cada mes. Això sí, els mesos d’estiu són especialment festius, en particular el mes de juny, que acumula un total de 29 festes majors.

Les patrones

Malgrat que La Mercè s’ha erigit en les darreres dècades com la Festa Major principal de la ciutat, la de Santa Eulàlia (12 de febrer) compta amb un recorregut més llarg, quasi mil anys més antiga. Potser per aquesta raó es diu que “Santa Eulàlia plora quan arriba la Mercè”, perquè ha estat destituïda. A l’arxiu es conserven tant fotografies com cartells històrics i actuals de les dues celebracions.

Sant Roc

La Festa Major del barri Gòtic porta celebrant-se a la Plaça Nova de forma ininterrompuda des de l’any 1589, moment en què se li va atribuir salvar la ciutat de la temuda epidèmia de la pesta. En són típics els panellets de Sant Roc i la Cucanya, un element únic a la ciutat que es remunta a l’any 1884. Es tracta d’un joc popular que consisteix en passar un pal sobre un eix engreixat per aconseguir un premi, i que Josep Maria Sagarra va retratar als anys 30 del segle passat. Conservem algunes d’aquestes fotografies a l’Arxiu Fotogràfic.

Les festes dels antics pobles de Gràcia i Sants

Barcelona va annexionar diversos pobles de les rodalies al llarg del segle XIX, especialment amb la revolució industrial i el creixement del teixit urbà barceloní. A Gràcia, que enguany commemora els 202 anys de la primera Festa Major, els carrers es van començar a engalanar a partir de la seva unió a Barcelona. Es tractava d’una festa pagesa que inicialment se celebrava per Sant Isidre (durant el mes de maig), i que a partir de 1817 es va traslladar al mes d’agost. Un cas similar ens el trobem a Sants, barri en què es comença a documentar la Festa Major en honor a Sant Bartomeu també amb l’annexió a la ciutat comtal. Segueix l’estela de Gràcia a l’hora d’engalanar els carrers, gràcies a l’arrelament del teixit associatiu del barri.

Podeu descobrir altres festivitats al portal web Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona, o bé consultar el catàleg on-line de l’Arxiu Municipal de Barcelona.