El soroll nocturn baixa 5 decibels als jardins de la Mediterrània

03/04/2023 - 14:59

Les actuacions dutes a terme en àmbits tensionats acústicament han permès reduir sensiblement el soroll nocturn a diferents barris de Barcelona. Les mesures desplegades, com la reducció dels horaris de les terrasses, de locals de restauració o d'establiments alimentaris, han permès una reducció d'entre un i cinc dB(A) en aquests àmbits, fet que contribueix a un descans millor dels veïns i les veïnes.

Al novembre de l’any passat es va avançar l’hora de tancament de les terrasses dels jardins de al Mediterrània a les 23 h entre setmana, i a la mitjanit (0.00 h) els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. A més, s’ha treballat perquè els locals posessin taps de plàstic a les potes de taules i cadires per evitar el soroll de l’arrossegament, o bé canviessin les cadires per d’altres de plàstic. Gràcies a aquestes actuacions, els nivells de soroll nocturn s’han reduït més de 5 dB(A). És la reducció més important assolida en totes aquestes zones acústicament tensionades en horari nocturn (ZATHN).

Els altres àmbits on s’han aplicat aquestes mesures han estat:

  • Enric Granados, a l’Eixample, on s’ha pogut constatar una reducció de soroll en període
    nocturn d’entre 2 dBA al tram superior del carrer i de fins a 5 dBA al tram inferior.
  • A Ciutat Vella, el soroll ha disminuït per sobre dels 2dB(A) en l’àmbit dels carrers de Joaquim Costa, La Paloma i entorns, i fins a 3,5 dB(A) a la plaça de George Orwell.
  • A les places de Gràcia, la reducció del soroll ha estat més moderada, entre 1 i 2,5 dB(A). L’estudi d’avaluació d’aquest àmbit ha constatat la necessitat de continuar desenvolupant mesures orientades a disminuir el nivell sonor durant la nit.

Actualment, s’estan elaborant els plans específics de mesures de reducció del soroll nocturn en diferents àmbits, com ara la zona anomenada Triangle lúdic, al Poblenou; el carrer d’Allada
Vermell i la plaça de Sant Cugat, al Born; el carrer de Miquel Pedrola i Alegre, a la Barceloneta, i la plaça de la Virreina, a Gràcia.
També s’està elaborant la diagnosi als àmbits del carrer de Rogent, al Clot; als eixos de Nou de la Rambla, Blai i Blesa, al Poble-sec; i als carrers de Tusset i Aribau, al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

De forma paral·lela al desplegament d’aquestes mesures de reducció del soroll, es continua treballant la redacció dels plans específics a la nova Zona Acústica de Règim Especial (ZARE) del passeig del Born i de les que ja existeixen als districtes de Gràcia i Ciutat Vella.

El soroll afecta la salut

El soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l’aire. En el cas de Barcelona, segons les estimacions fetes per l’Agència de Salut Pública (ASPB), més de 210.000 persones pateixen una molèstia intensa (afectació emocional, psicològica i social severa) i més de 60.000 persones viuen un trastorn greu de la son. En els casos més greus, el soroll pot incidir també en l’aparició i agreujament de malalties cardiovasculars i metabòliques.

Les dades de l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021, feta també per l’ASPB, apunten igualment que el 55% de la ciutadania de Barcelona considera que el seu barri té molt soroll i el 18% declara tenir una molèstia intensa durant la nit deguda al soroll de l’oci a l’interior del seu domicili. Addicionalment, el 15% de les persones adultes de la ciutat asseguren que es desperten més d’una nit a la setmana per culpa del soroll. Les prevalences varien de forma notable segons el districte: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i l’Eixample són els tres districtes que presenten pitjors indicadors en l’estudi.