Els rellotges de la seu del Districte

07/08/2019 - 15:10

Hostafrancs. Al soterrani de l'edifici es pot veure el mecanisme del rellotge que es va haver de substituir el 1987, en caure un llamp sobre el campanar.

Fa quasi bé un segle que el campanar de l'antiga Tinença d'Alcaldia d'Hostafrancs toca els quarts i les hores en aquest barri. El mecanisme que mou les busques dels quatre rellotges de la torre i en fa sonar les campanes s'hi va instal·lar per substituir l'original del 1921, força malmès per un llamp que hi va caure el 1987. Fa un parell d'anys es va restaurar el mecanisme de l'antic rellotge, que es pot veure exposat al soterrani de l'edifici, davant de la Sala Anselm Cartañà.

La torre del campanar de la seu del Districte de Sants-Montjuïc és més estreta que el cos lateral sobre el qual s’aixeca, uns vint metres per sobre de la teulada que l’envolta. No l’havia dissenyat pas així Ubald Iranzo en els plànols de l’any 1908. Però així es va inaugurar el 1915, amb més ornamentació de la prevista i coronada per una estructura metàl·lica amb un parell de petites campanes. El rellotge en si no hi va arribar fins sis anys després, obra de Manufacturas Blasco, un taller de Roquetes (al costat de Tortosa) especialitzat en rellotges públics. Segons va informar La Vanguardia, per la Festa Major d’Hostafrancs del 1921, les entitats Centre Nacionalista Sang Nova i Reunió Familiar van organitzar un concert homenatge al tinent d’alcalde Josep Carabén (besavi del cantant de Mishima, sí) per haver aconseguit que s’inaugurés aquest rellotge públic.

L’any 1987, el campanar va fer de parallamps i el rellotge va quedar força malmès, així que perquè continués marcant les hores es va haver de substituir tot el mecanisme intern. La màquina original es va restaurar fa un parell d’anys i ara podeu veure-la ben de prop en una vitrina situada al soterrani de l’edifici, al costat de les escales que donen accés a la Sala Anselm Cartañà.

Dalt de la torre, el nou rellotge continua donant l’hora a tothom que aixeca la mirada per veure’l des del carrer de la Creu Coberta o des de l’altra banda de la plaça de Joan Pelegrí. Perquè per fora són quatre rellotges, un per cada banda de la torre. Les campanes toquen als quarts i les hores en punt. Però no són les úniques al barri d’Hostafrancs, on també sonen cada hora les campanes de l’església del Sant Àngel Custodi. Per cert, que ho fan amb uns segons de diferència respecte al rellotge de l’antiga Tinença d’Alcaldia.