Benvinguts i benvingudes a la ciutat

14/01/2020 - 09:22

Nova ciutadania. Dimecres a les 18 h, xerrada sobre els serveis públics, estrangeria, empadronament, sanitat, aprenentatge de llengües i altres temes d'interès per a persones nouvingudes.

El Servei d'Orientació i Acompanyament per a Persones Immigrades (SOAPI) organitza sessions informatives sobre els serveis públics i les entitats socials, tràmits d’estrangeria, recursos formatius i d’inserció laboral, cursos de català i castellà, entre altres temes. Si no fa gaire que has arribat a la ciutat o et falta informació sobre qualsevol d'aquestes qüestions, al Districte de Sants-Montjuïc pots assistir a qualsevol d'aquestes sessions o bé demanar assessorament personalitzat amb personal expert en estrangeria. Tot plegat s'explica en més de vuit idiomes. Barcelona dona la benvinguda a la nova ciutadania amb tota la informació necessària per saber com funciona la ciutat i quins són els drets i deures de tothom que hi viu.

El tercer o quart dimecres de cada mes, de 18 a 20 h, s’ofereix una sessió informativa d’acollida i acompanyament de persones immigrades a la Sala de les Cadires Vermelles, a la planta baixa de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. La propera sessió tindrà lloc el 19 de febrer.

En aquesta benvinguda oficial als nous ciutadans i ciutadanes d’aquests barris, s’explica com funciona l’empadronament, la targeta sanitària, els tràmits d’estrangeria, l’homologació d’estudis a l’estranger i la recerca de feina, els serveis socials, els punts d’informació juvenil i d’atenció a les dones, així com tota l’oferta cultural, d’oci i de recursos formatius disponibles per a l’aprenentatge tant de català i castellà com de qualsevol nova competència professional. Hi pot assistir tothom que vulgui, sense inscripció prèvia. Només cal demanar amb antelació si cal traducció a qualsevol llengua que no sigui el català ni el castellà. També es fan sessions d’aquesta mena a les escoles, entitats culturals o centres religiosos que ho demanen, en l’idioma i l’horari més adient en cada cas. El certificat d’assistència pot ser valorat en alguns tràmits d’estrangeria.

Per aprofundir una mica més en el coneixement de la societat d’acollida, el SOAPI ofereix també el mòdul C del Servei de Primera Acollida que preveu la Llei 10/2010 d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya. El mòdul A són 90 hores d’aprenentatge de català o castellà. El mòdul B l’imparteix el Servei d’Ocupació de Catalunya. Aquest mòdul C són cinc sessions ja en català de tres hores cadascuna sobre la geografia i l’organització territorial de Catalunya; la història de Barcelona; una visita amb el MUHBA; estrangeria, drets i deures; serveis públics i participació. Al final del curs es lliura un certificat oficial que pot ser valorat per demostrar tant l’arrelament com la integració social que es demanen en alguns tràmits d’estrangeria.

El Servei d’Orientació i Acompanyament per a Persones Immigrades es va posar en marxa el 2007 com a prova pilot al Poble-sec i actualment està present a les seus dels 10 districtes de la ciutat. Totes les activitats són gratuïtes per als participants, ja que formen part del programa d’acollida de l’Ajuntament de Barcelona. Hi pot participar tothom. Malgrat que s’adreça prioritàriament a persones immigrades, això no vol dir que siguin exactament nouvingudes: el 80% dels que hi assisteixen porten ja almenys tres anys vivint a la ciutat.

El SOAPI també presta serveis d’acompanyament i atenció individualitzada a la planta baixa de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. Per acudir-hi, heu de contactar amb el mòbil 625 17 77 43 o el correu electrònic acollida3@bcn.cat. L’orientadora us facilitarà tota la informació necessària o bé us adreçarà al servei on podreu aconseguir-la.

Web de Nova Ciutadania