Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

08/02/2021 - 17:59

L’any 2016 l'assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència. Al voltant d’aquest dia, diverses institucions i entitats de Barcelona han organitzat activitats que promouen les vocacions científiques entre nenes i noies, així com la igualtat d’oportunitats dins d’aquest sector.

L’edició d’enguany ve marcada per la pandèmia de covid-19, la qual ha demostrat clarament el rol imprescindible de les dones investigadores en la lluita contra la malaltia. En aquest context, durant la setmana de l’11 de febrer, el programa Barcelona Ciència, de l’Institut de Cultura, us convida a agrair i fer visible la tasca científica de les dones durant la crisi sanitària a través de les xarxes socials. En els seus perfils de Twitter, Instagram i Facebook trobareu les passes per fer públic aquest reconeixement de la seva imprescindible contribució.

 

Algunes propostes

El dimecres 3 de febrer, El Centre Cívic Guinardó, a través del seu programa divulgatiu Aula 141, ofereix una xerrada on aquest problema s’abordarà des d’una perspectiva històrica. El dilluns 8 de febrer, l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya organitza el I Congrés Dones en Ciència, una jornada sencera plena de conferències, debats i anàlisi de la situació actual en matèria d’igualtat que es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’entitat. També el dia 8, Noies al Lab ha preparat una taula rodona amb debat on vol donar una mirada alternativa al dia internacional. El dimecres 10 de febrer, el Palau Macaya permetrà conèixer l’experiència de ser dona científica al continent africà, a través d’un debat online que comptarà amb el testimoni de tres acadèmiques del Senegal i Benín.

Coincidint amb el dia internacional, el dijous 11 de febrer, algunes institucions han preparat activitats per l’ocasió. És el cas de la Universitat de Barcelona, que proposa un munt d’activitats virtuals des de les seves facultats i instituts, i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, que ofereix la taula rodona Sóc dona i científica i una viquimarató per augmentar la visibilitat de les dones científiques a través de la creació d’entrades a la Viquipèdia. La Xarxa Punt TIC convida a les dones STEM a gravar vídeos que donin visibilitat a la contribució femenina a la ciència i la tecnologia, amb l’objectiu de fer un muntatge per compartir-lo al seu canal de YouTube. A més, el mateix dia 11, l’entitat organitza una xerrada virtual amb experiències personals de dones properes a la xarxa.

El divendres 12 de febrer, la Casa Orlandai acull una sessió de contacontes amb experiments sobre Marie Skłodowska Curie, científica polonesa del segle passat que, a més de ser la primera dona que va guanyar un premi Nobel, també va ser la primera persona de la història que va rebre dos d’aquests guardons. I per ampliar encara més els coneixements, visiteu en qualsevol moment l’exposició virtual Científiques catalanes 2.0, produïda per l’Associació Catalana de Comunicació Científica.