La primera assemblea deliberativa ciutadana de Barcelona, amb participants escollits per sorteig, va començar a treballar ahir a la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats. El Fòrum Jove BCN, on participen 99 joves d’entre 16 i 29 anys, té com a principal objectiu dibuixar el camí de les polítiques municipals de joventut dels pròxims anys. Aquesta iniciativa esdevé de la necessitat de fer front els diferents reptes que pateix el jovent com a conseqüència dels darrers cicles de crisi, que d’entre altres, es troben afectats per qüestions tan sensibles com l’habitatge, la precarietat laboral o la salut emocional. La iniciativa va ser proposada pel grup municipal d’ERC i es desenvoluparà sota el paraigües de les regidories de Participació i Joventut.
Amb aquesta nova experiència com és el Fòrum Jove de BCN, el Pla d’Adolescència i Joventut promogut per la Regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, reforçarà encara més els diferents canals de participació juvenil.
Una assemblea que reprodueix fidelment la realitat social dels joves
Per a la tria de les 99 persones participants al Fòrum Jove BCN, es va fer una preselecció de 20.000 joves a través d’un sorteig d’entre totes les persones entre 16 i 29 anys empadronades a Barcelona. Més de 1.600 joves van mostrar el seu interès a participar-hi, d’entre els quals es va fer un segon sorteig per tal d’escollir les persones participants definitives.
Durant tot el procés s’ha intentat garantir la representació fidel a la realitat social del jovent a Barcelona i amb la paritat de gènere. Els sortejos s’han portat a terme tenint en compte els grups d’edat, el lloc de naixement i el barri de residència d’acord amb els indicadors de renda familiar disponible. Sota el criteri de paritat, ens trobem que hi ha 50 dones i 49 homes participants. Pel que fa als grups d’edat, 22 participants tenen entre 16 i 19 anys, 33 entre 20 i 24 anys i 44 entre 25 i 29 anys. En funció del lloc de naixement ens trobem que 59 són nascuts a l’Estat espanyol i 40 són nascuts a l’estranger. I finalment, 33 joves són residents en barris amb renda familiars disponible mitjana baixa, 49 són joves de barris de renda mitjana i els 17 joves restants, de barris de renda alta. Per altra banda, per tal de facilitar la participació i la conciliació, les hores previstes de dedicació al Fòrum Jove BCN seran remunerades, les sessions es duran a terme els divendres a la tarda i els dissabtes al matí, i es posarà a disposició dels participants un espai d’acollida d’infants.
El procés es distribuirà en tres fases: una primera durant el mes de juliol, una segona durant els mesos d’octubre i novembre, i una tercera fase al desembre. A partir de la seva pròpia experiència i fent una posada en comú, a la primera fase, els i les joves hauran d’identificar quines són les seves necessitats i mancances per tal de poder desenvolupar el seu projecte de vida a la ciutat de Barcelona. Durant la segona fase, a la tardor, hauran de posar-s’hi d’acord i confeccionar un seguit de propostes que s’inclouran al Pla d’Adolescència i Joventut 2022-2030 i a d’altres iniciatives de l’Ajuntament. I, finalment, al desembre, el govern municipal farà un retorn i una rendició de comptes de tot el procés.
A més de les reunions plenàries, aquest procés participatiu incorpora la perspectiva de gènere en el seu desenvolupament, de manera que es promourà el diàleg i debat entre les persones en petits grups de deliberació, on es procurarà i vetllarà per generar els espais de comoditat i seguretat a l’hora d’intervenir i que totes les opinions siguin igualment escoltades.
Una experiència estesa arreu del món
Aquesta nova fórmula de participació ciutadana a la nostra ciutat té una llarga trajectòria en altres països del món. Són especialment significatives experiències com la d’Irlanda, que des del 2012 ha convocat diverses assemblees per tractar diferents temes com l’avortament, l’emergència climàtica o la igualtat de gènere. Hi ha experiències similars al Regne Unit, Dinamarca o França que, mitjançant assemblees deliberatives ciutadanes, intenten trobar solucions per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. També, a la ciutat de Toronto amb processos participatius similars des de el 2016.
A Barcelona, el Fòrum Jove BCN és la segona experiència d’elecció de ciutadans i ciutadanes a l’atzar per implicar-los en la producció de polítiques públiques, després de la recent incorporació de 25 persones escollides per sorteig al Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació de Barcelona, format per entitats, grups i ciutadania.