El Ple del Districte proposa Josep Arisa i la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri per a les medalles d’honor de Barcelona

26/05/2022 - 15:08

El Ple del Districte de Sarrià - Sant Gervasi ha aprovat per unanimitat proposar Josep Arisa i de la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri com a candidats a les medalles d'honor de la ciutat 2022.

La Medalla d’Honor de Barcelona és un guardó que es va instituir l’any 1997 amb motiu de la celebració del centenari de l’agregació dels pobles del pla per distingir les persones o entitats que amb la pràctica de la seva tasca professional o social han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i les virtuts i els valors cívics.

Les medalles d’honor s’atorguen en dos àmbits, el de ciutat i els dels districtes. Cadascun dels deu districtes escull dues persones o entitats que mereixen la medalla d’honor per la seva tasca comunitària i s’aproven en els plens de Districte.

Candidats a medalles d’honor 2022 a Sarrià – Sant Gervasi

Josep Arisa, és un enamorat del seu barri, el Farró. Allà tothom el coneix com Pep. Una de les seves frases preferides és “Conèixer és el primer pas per estimar… “

I és que Arisa cultiva i ha cultivat moltes aficions durant la seva vida. D’arrels familiars farronenques, per part de pare,  es remunten a l’any 1855, quan la seva rebesàvia , procedent de Calaf, va venir a viure a un dels primers carrers urbanitzats al barri, el carrer d’en Farró. Per part de mare, les seves arrels venen de la Garrotxa, concretament de Sant Feliu de Pallarols.

Enginyer tècnic de formació, Arisa és un apassionat de l’escoltisme i de l’excursionisme, i són les seves dues grans aficions. Des de l’any, 1965, és soci del Club Excursionista de Gràcia, concretament del seu Grup de Recerques Arqueològiques i ha treballat al costat de grans mestres com Piera, Brasó, Buch, Lázaro, que el van ensenyar a aprendre a valorar, estimar i, fins allà on era possible, conservar i donar a conèixer les restes i monuments antics.

Col·laborador de la revista Coses del Farró i del Blog Finestres del Farró ha donat a conèixer històries curioses dels racons del barri com els itineraris pels passatges de Sant Felip i de Mulet, el modernisme dels carrers Vallirana i Septimània, la Torre dels Marquesos de Julià al carrer de Balmes, Radio Juventud del carrer de Saragossa, el bar-llibreria “Cristal City”, el convent de les “Joanes”, la residència i l’ateneu femení “La Llar” del carrer Guillem Tell, entre molts d’altres.

La Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri, situada al barri de les Tres Torres és un dels edificis més emblemàtics del districte de Sarrià – Sant Gervasi.  La seva torre és modernista i data de l’any 1906,  i va ser ideada  per l’arquitecte Bonaventura Conill i Montobbio, deixeble i amic d’Antoni Gaudí.

L’any 1915 va ser adquirida per la Congregació de Religioses Filipenses com un espai de silenci, recolliment, estudi i treball per les seves novícies.

Va ser l’any 2006 quan la comunitat Filipense de Sant Gervasi junt a nombrosos laics afins  van veure clar que aquest espai privilegiat, únic enmig de la ciutat de Barcelona, hauria de ser un espai d’ acollida i punt de referència per aquells que senten la necessitat de trobar sentit a la seva vida, i contribuir al bé comú  i a la transformació social.

L’any 2009, després de tres anys de reformes es va inaugurar la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri de  la  mà de la Fundació Valors Humans. Els objectius de la Casa  es desenvolupen  a través de les àrees que constitueixen la Fundació:  espiritualitat, educació, salut, art, cohesió social, comunicació.

La Casa i Fundació sempre ha estat una entitat especialment sensible i disponibles a col·lectius que la requereixen per reunions, tallers, celebracions interreligioses i interculturals, i ara de manera especial  també amb l´acollida a famílies d’Ucraïna de forma desinteressada.