Finalització de les obres de les escales provisionals del camí de la Gírgola

17/06/2022 - 11:19

L’objectiu de les obres de protecció provisionals és facilitar l’accés a dos habitatges en una zona de fort desnivell amb seguretat i comoditat fins a la reurbanització definitiva de les escales.

El camí de la Gírgola és un lloc amb un fort desnivell i amb risc d’esllavissades que podrien afectar les tanques dels habitatges de la zona. A més a més del desnivell, la manca de protecció del talús, la impossibilitat de connectar la xarxa de desguàs del carrer a una xarxa municipal en condicions, fan de la zona un lloc amb risc de patir arrossegaments, que podrien descalçar o afectar les tanques dels dos habitatges que hi donen front.

Per aquest motiu, s’ha fet necessària  la construcció d’una protecció i d’unes escales, també provisionals, que permetin arribar als habitatges amb un mínim de seguretat i comoditat.

Aquesta proposta es va prendre a l’ acord del 21 de desembre de 2017 entre veïns i Districte per a la urbanització del carrer de la Gírgola.

Diferents fases

Les obres provisionals s’han realitzat en quatre actuacions:

La primera d’elles ha consistit en treballs per evitar els moviments de terra amb giratòria petita per reperfilar la zona amb una aportació de terres per aconseguir els nivells i pendents idonis. També, en treballs manuals per acabar de definir el pendent i ressalts de protecció, aterrassaments i trobades amb l’escala i amb la canal de recollida d’aigües.

A continuació, s’ha realitzat la construcció d’un canal de recollida d’aigües. La proposta ha consistit a fer un canal perimetral d’amplada variable a la banda no edificada que reculli les aigües i les condueixi fins al Torrent dels Arcs. Aquest canal està protegit amb geomalla. S’han previst uns pous i barreres de retenció estratègicament disposades a tot el llard del canal que aturi els arrossegaments i disminueixi l’energia de l’aigua.

La tercera actuació consisteix en la col·locació d’una protecció a l’inici del talús de la zona de les escales amb la creació d’una palisada i uns rock rolls que gestionen la trobada de l’aigua provinent del camí de la Gírgola i que redueixen l’energia i alhora permeten el pas controlat de l’aigua cap al talús.

Tot seguit, s’ha construit  una escala de fusta amb 88 graons i unes petges de 18 cm per poder salvar els 16 m. de desnivell. S’ha mantingut el tram d’escales de formigó existent encaixades entre una surgència de la roca davant de l’habitatge de la part baixa de l’escala. Les escales són de troncs de castanyer d’uns 15 cm. de diàmetre ancorats directament al terreny existent. La formació dels graons s’ha fet amb la mateixa terra del lloc convenientment seleccionada i compactada. En dos llocs puntuals s’ha fet una barana de fusta amb muntants cada 2 metres i barana també de castanyer.

Per últim, s’ha creat un gual de recollida d’aigües al final del talús per conduir l’aigua que baixarà pel canal fins a la llera del Torrent dels Arcs i  millorar el pas d’accés a un dels habitatges.

El talús i el canal de recollida d’aigües s’ha sembrat amb llavors seleccionades de plantes adaptades a l’entorn.