El plenari del Consell Municipal atorga les Medalles d’Honor de Barcelona 2023

02/05/2023 - 14:17

A Sarrià – Sant Gervasi s'han atorgat a la Fundació Putxet, pel 25è aniversari, i Jordi García Pérez, en reconeixement a la seva trajectòria com activista veïnal.

Les Medalles d’Honor s’atorguen en dos àmbits, el de ciutat i els dels districtes. Cadascun dels deu districtes escull dues persones o entitats que mereixen la medalla d’honor per la seva tasca comunitària i s’aproven en els plens de Districte.

Cada any s’atorguen 25 medalles, de les quals 5 són de l’àmbit de ciutat, proposades pels Grups Municipals i el Consell de Ciutat, i 20 estan proposades pels districtes. Les cinc medalles d’honor de l’àmbit de ciutat són:

Sra. Elena Carreras, per la seva trajectòria en la salut de les dones.

Sra. Júlia Otero, com a referent del món de la comunicació.

Sra. Marina Subirats, en reconeixement de la seva trajectòria científica i professional.

Aura Fundació, pels més de 30 anys d’acompanyament a la inclusió social.

Fed. d’Ateneus de Catalunya, en el seu 40è aniversari.

Medalles d’Honor Sarrià – Sant Gervasi

 Durant el ple del Districte de Sarrià – Sant Gervasi del passat mes de febrer es va aprovar per unanimitat proposar la Fundació Putxet i Jordi García Pérez com a candidats a les Medalles d’Honor de la ciutat 2023.

La Fundació Putxet, a més a més de la proposta de la Medalla d’Honor, aquesta entitat sense ànim de lucre està de doble enhorabona , ja que enguany celebra els seus 25 anys d’existència. La labor principal és la d’acollir noies i nois joves, d’entre els 18 i 25 anys, sense domicili i en risc d’exclusió social. Realitzen un servei d’acollida social que dona seguretat material i moral als joves i disposen d’una vintena de places residencials.  Entre els seus serveis també hi destaca l’oferta de tutories personalitzades entre els joves usuaris. Cada jove té assignat un tutor que se’n cuida de la seva supervisió. A diferència d’altres serveis residencials per a persones adultes el projecte Putxet té presència d’educadors permanent per evitar i prevenir comportaments antisocials i ajudar als joves a assolir els seus objectius més fàcilment. La Fundació Putxet compta amb un equip de professionals amb una clara vocació solidària; educadors, tècnics d’inserció laboral, psicòlegs, gestors i treballadors socials, cuiners… A més a més del local situat al carrer del Putxet, treballen en col·laboració amb el Centre Parroquial de Sant Francesc d’Assís, situat al carrer d’Elisa, 23.

Jordi García i Pérez, metge de família, ja jubilat ha dedicat la seva vida professional tenint cura de la salut dels veïns i veïnes dels barris de muntanya. És també veí del barri de la Font del Mont, membre de l’Associació de Veïns de la Font del Mont i cofundador de la Companyia Fontmontina de Teatre. La seva estima pel barri li vé de lluny. Ja de petit jugava a la casa dels avis al nucli urbà de la Font del Mont, a la carretera de les Aigües. El seu pare ja formava part de l’associació de veïns de la Font del Mont que fou constituïda l’any 1926 i és una de les més antigues de la ciutat de Barcelona. Aquesta associació que defensa els drets de tots els veïns i veïnes per millora del barri té una relació molt estreta amb la natura. L’any 1992 va començar a exercir de metge de família al CAP de Vallvidrera fins a la seva jubilació l’any passat. Apassionat del teatre, va fundar la Companyia Fontmontina de Teatre l’any 1994. Des de l’any 2002 dirigeix els Pastorets de Vallvidrera. Va ser el pregoner de la Festa major de Vallvidrera l’any 2022 on va fer un repàs de la seva participació social i cultural del barri.

La resta de medalles dels districtes són:

CIUTAT VELLA

Sr. José Manuel Juárez, de la Confraria de Pescadors de Barcelona.

Agrupament Esplai Santa Maria del Pi, en el 50è aniversari.

L’EIXAMPLE

Sra. Maria Masclans, presidint el mercat del fresc al Mercat de Sant Antoni.

La Cabrònica del Nord, per la difusió de la cultura popular.

SANTS-MONTJUÏC

Sr.Benito Maín, per la seva obra escultòrica en ferro

Assoc. Cívica La Nau, per la trajectòria de 25 anys.

LES CORTS

Esplai L’Olivera Rodona, en el 50è aniversari.

Sr. José A. Ortega, per 50 anys de compromís solidari i de participació.

GRÀCIA

Coord. d’AFA de Gràcia, per la tasca en defensa de l’educació pública.

Sr. Xavier Franch, per la seva tasca com a dinamitzador sociocultural.

HORTA – GUINARDÓ

Eix Maragall, per la promoció del comerç de proximitat.

Carmel a la Vista, per la promoció de les arts i la memòria històrica.

NOU BARRIS

Assoc. de Veïns Taula Oberta, pel compromís comunitari.

Escola Freire, per la tasca en favor de la formació d’adults.

SANT ANDREU

Sra. Anna Mourelo, pel foment d’espais de joc inclusiu.

Esplai La Tortuga de Trinitat Vella, per la seva tasca comunitària.

La Medalla d’Honor de Barcelona és un guardó que l’Ajuntament de Barcelona va instituir l’any 1997 amb motiu de la celebració del centenari de l’agregació dels pobles del pla per distingir aquelles persones o entitats que amb la pràctica de la seva labor professional o social hagin contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i de les virtuts i els valors cívics.