Primeres actuacions abans de la rehabilitació integral de la Casa Tosquella

13/07/2023 - 15:24

Es protegiran certs elements de l'immoble, catalogat com a Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional, per evitar-ne la degradació fins que l’Ajuntament estigui en disposició d’iniciar les obres definitives.

La nova regidora de Sarrià – Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay, i la gerent del Districte, Maite Català, han fet una visita prèvia a les actuacions, que està previst que s’iniciïn la primera setmana d’agost i durin dos mesos.

Les intervencions tenen un doble objectiu: d’una banda, salvaguardar els elements arquitectònics, funcionals i decoratius que s’han determinat a l’informe tècnic; i, d’altra, evitar a tercers afectacions derivades de l’estat actual de la finca.

Les actuacions principals són:

  • L’enderroc parcial de l’ampit susceptible de caiguda, de construcció auxiliar per evitar fer mal a tercers.
  • L’apuntalament de volta de l’escala.
  • La protecció de la façana amb malla de polipropilè.
  • La instal·lació de dispositius per mostrar l’evolució de les fissures.
  • La retirada i la protecció dels vitralls i els aplics.

De casa d’estiueig a equipament per a gent gran

Situada al carrer de Vallirana, al barri del Putxet i el Farró, la Casa Tosquella és fruit d’una reforma feta l’any 1907 sobre un edifici del 1889, construït pel mestre d’obres Juan Caballé. Antonio Tosquella, qui havia fet fortuna a les Amèriques i havia tornat a Barcelona arran de la fi de la colonització espanyola, va encarregar la reforma a l’arquitecte Eduard Maria Balcells.

Balcells, arquitecte català a cavall entre el modernisme i el noucentisme, va donar a l’immoble un caràcter eclèctic, amb reminiscències arabitzants i una gran riquesa ornamental, amb dibuixos, vitralls i mosaics.

Desocupat des del 2012, l’Ajuntament de Barcelona va arribar a un acord amb la propietat per adquirir-lo i fer realitat la reivindicació de diverses entitats del barri.

Un cop realitzada la rehabilitació, que preservarà el valor patrimonial d’aquest edifici singular, es destinarà a ús públic i esdevindrà un casal de gent gran. La implantació d’un nou equipament municipal en aquesta finca permetrà aconseguir l’objectiu de cohesionar i connectar els dos nuclis del barri del Putxet i el Farró, separats per la ronda del General Mitre, ja que es preveu obrir-ne els jardins a la ciutadania per guanyar un nou espai verd.