Pablo Berthely Araiza (Veracruz, Mèxic, 1990) és narrador i assagista, guanyador del Premi Nacional Jorge Ibargüengoitia amb la seva primera novel·la, Enemigos Imaginarios. El passat mes de juliol va ser un dels autors residents al MUHBA Vil·la Joana. El seu projecte durant l’estada: investigar sobre el rastre de l’escriptor mexicà Sergio Pitol quan va ser a Barcelona, a finals dels anys 60 i principis dels 70. També, traçar un paral·lelisme (comparatiu) entre la relació del món literari de Barcelona amb Amèrica Llatina, en aquells anys i en l’actualitat.
Es mostra entusiasmat amb els resultats de la residència literària: “Vil·la Joana és un espai que incentiva la creativitat. La seva ubicació propicia un estat de calma en contacte amb la natura però amb una proximitat envejable a la ciutat de Barcelona. L’immoble té instal·lacions de primer nivell per poder allotjar-s’hi i treballar amb molta comoditat”. Amb aquestes condicions, “els matins de tranquil·litat a la residència van ser espais molt productius per a la meva escriptura, mentre que les tardes pels carrers de Barcelona i Vallvidrera, o compartint converses amb els meus col·legues residents, van ser moments molt estimulants”. Ens explica que va poder visitar un bon nombre de llibreries de la ciutat, com també museus, biblioteques, espais històrics i assistir a obres de teatre i concerts. “Ja havia estat anteriorment a Barcelona, com a estudiant de la Universitat Pompeu Fabra, i és una ciutat a la que tinc una gran estima”, manifesta.
Per tot això, animaria a qualsevol autor o autora a fer una residència literària, i especialment a la capital catalana: “Viatjar és un bon bàlsam per a l’escriptura. I viatjar a Barcelona és un bon bàlsam per a la vida”.
Més informació sobre les residències literàries a Vil·la Joana, en aquest enllaç.