Es tracta d’un concurs públic convocat per BIMSA, per encàrrec del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, per contractar la redacció de l’avantprojecte de les obres de rehabilitació definitiva, que permetran donar un nou ús a la Casa Tosquella com a equipament municipal.
Pel que fa a l’àmbit d’actuació, s’inclou una superfície d’edificació total per rehabilitar de 560 m2, una àrea màxima de nova construcció de 138 m2 i més de 645 m2 de jardí.
A més de redactar l’avantprojecte, l’adjudicatari té encomanat: la redacció del projecte bàsic i la llicència ambiental, el projecte executiu, el projecte d’instal·lacions, la certificació energètica, l’estudi de seguretat i salut, els documents de sostenibilitat i medi ambient, sempre en el marc dels requisits, del pressupost i de la normativa vigent. També serà el responsable del seguiment i de la direcció d’obra, en cas necessari.
El concurs estableix com a objectius principals de la rehabilitació:
- Rehabilitació de l’edifici com a casal de gent gran.
- Adaptació de l’edifici actual per garantir l’accessibilitat a tot l’equipament a totes les persones usuàries i, especialment, a les persones amb diversitat funcional.
- Configuració d’espais amplis, lluminosos, confortables i acollidors que pal·liïn possibles mancances de les persones usuàries.
- Reforma de l’interior de diferents espais de l’edifici existent per tal d’adaptar-lo a les necessitats del nou ús, preservant els elements originals de l’edificació.
- Configuració d’una estructura física que faciliti l’obertura del casal al barri i a la comunitat.
- Enderroc de l’edificació contigua a la Casa Tosquella, per guanyar més espai de jardí.
- Adequació de la zona exterior del jardí per a activitats físiques i lúdiques.
La Casa Tosquella és un edifici modernista catalogat com a Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional. Per evitar-ne la degradació fins que se n’executi la rehabilitació integral, aquest estiu, del 26 de juliol al 26 de setembre, s’hi han dut a terme treballs de conservació i manteniment. L’actuació tenia un doble objectiu: d’una banda, salvaguardar els elements arquitectònics, funcionals i decoratius que es van determinar a l’informe tècnic; i, d’altra, evitar a tercers afectacions derivades de l’estat actual de la finca.
La implantació d’un nou equipament municipal en aquesta finca permetrà aconseguir l’objectiu de cohesionar i connectar els dos nuclis del barri del Putxet i el Farró, separats per la ronda del General Mitre, ja que es preveu obrir el jardí a la ciutadania per guanyar un nou espai verd.