El 18 de maig d’enguany, els museus de la ciutat i els municipis de l’entorn celebren la seva diada gran, el Dia Internacional dels Museus, una celebració que, per primer cop en els últims cinc anys, coincideix amb el calendari amb La Nit dels Museus, la celebració que manté obertes les portes dels museus fins a la matinada. De dia o de nit… tothom al museu!
Enguany seran un total de 87 espais museístics metropolitans, entre els quals incorporacions notables, els qui celebrin La Nit dels Museus. Mantindran les portes obertes entre les 19 h i la 1 h de la matinada per a tothom qui vulgui veure les exposicions o els fons permanents o bé participar en alguna de les moltíssimes activitats que s’organitzen. Tot s’anuncia amb un cartell (el de la imatge) que és obra de l’artista barcelonina Martina Manyà i que, fet de fragments, reflecteix la diversitat d’oferta que podreu trobar durant La Nit dels Museus.
En total, en els museus de Barcelona (però també de Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma) hi haurà un total de 171 propostes. Tant aquestes activitats com l’accés al museu durant les jornades de portes obertes tindran entrada lliure, tot i que en alguns casos (que s’indicaran al web) caldrà fer inscripció a partir del 30 d’abril.
Entre les noves incorporacions barcelonines, la Sala Barcelona que acaba d’obrir fa pocs mesos el Museu Terra, un espai dedicat a la vida rural amb una activitat intensa; el recuperat Centre Martorell d’Exposicions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; el Museu de l’Art Prohibit i el Centre Ocupacional Sínia de la Muralla Romana. La d’enguany no és l’edició amb més participació (el rècord són 90 equipaments implicats), però gairebé.
En tots o gairebé tots aquests espais podreu fer una visita lliure per veure exposicions, fons museístics o, simplement, els edificis on estan instal·lats aquests equipaments. Així, podreu pujar, per exemple, al Mirador Torre Glòries, gaudir d’una vista esplèndida de la ciutat i recórrer una exposició sobre ecosistemes urbans d’Europa. Preferiu la història? Doncs al MUHBA Plaça del Rei podreu visitar les exposicions “Barcelona flashback, una síntesi històrica”, “Bàrcino i Barcinona, la ciutat romana i altmedieval” i el Palau Reial Major de Barcelona. També són de visita lliure les exposicions “Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa”, les temporals “Carles Santos. I ara què” i “Les planàries i les tènies”, de Jose Begega (a cura d’Ona Balló), que trobareu al Centre de les Arts Lliures – Fundació Joan Brossa.
“Per què la guerra?”, es pregunten aquests dies al Born Centre de Cultura i Memòria. Aquí teniu una tria d’obres d’art contemporani que es pregunten sobre el bel·licisme i les conseqüències que té. Trobareu mostres sobre el medi ambient i la crisi causada per la sequera al Museu de Ciències Naturals de Barcelona – Parc del Fòrum. Però… ja heu vist el Moco Museum? Doncs potser aquesta festa dels museus és una bona ocasió per conèixer les obres de grans artistes contemporanis (Banksy, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring o Damien Hirst) que s’hi conserven.
A més de visitar els centres d’exposicions i museus de la ciutat, però, durant La Nit dels Museus molts equipaments organitzen propostes de tota mena o gairebé: des de visites teatralitzades fins a tallers, concerts, recitals, performances i moltes propostes més.
Voleu un exemple? Al Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre, recuperen uns titelles de fil de Harry Vernon Tozer, un famós titellaire paraguaià de pares anglesos que va viure a Barcelona des del 1925 i que, entre altres coses, va descobrir i popularitzar al món el titella català o putxinel·li. Els titelles de la seva col·lecció serveixen ara per representar un espectacle encisador: La mongetera màgica. El mateix espai ensenya els més petits com fer-se el seu propi titella i ofereix tallers de dansa.
En altres espais, com el Santa Mònica, a la Rambla, convoquen activitats diverses sota el títol genèric de Les Mòniques en obert. Entre aquestes “Mòniques”, atenció, hi haurà una performance maratoniana de set hores de durada, 1518/840. Transitar l’invisible.
Un espectacle de videomapatge al Museu Marítim de Barcelona, un joc que us convida a buscar mussols ocults entre la Col·lecció de Carrosses Fúnebres; un “Museu Efímer” i una sessió de dibuix amb model al Cercle Artístic de Sant Lluc o una vetllada de jazz llatí a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona són algunes més de les moltíssimes activitats previstes.
Si voleu visitar un museu fora de l’horari habitual i participar en alguna de les moltes activitats que s’organitzen durant La Nit dels Museus, consulteu el web d’aquesta iniciativa i munteu-vos el vostre propi itinerari nocturn.