La celebració del Corpus és una tradició viva de Barcelona, que s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat. L’any 2021, la Generalitat de Catalunya va declarar el Corpus de Barcelona Festa Patrimonial d’Interès Nacional. La programació inclou un ventall d’activitats, des de l’elaboració de les catifes florals, l’ou com balla, passant per les jornades de portes obertes, els repics de campanes o les exposicions, entre d’altres.
Corpus 2024 a Sarrià- Sant Gervasi
Dijous 30 de maig, de 21.00 a 22.00 h, se celebrarà la Processó Corpus Christi del Monestir de Santa Isabel. El recorregut es farà pels carrers de Rocaberti i Major de Sarrià.
Diumenge 2 de juny:
– Corpus Christi a la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, de 12.00 a 13.00 h, amb recorregut per la placeta del Roser, c. Rector Voltà, pl. Consell de la Vila i c. Major de Sarrià.
– Corpus Christi a la parròquia de Sant Gregori Taumaturg, de 12.00 a 13.00 h, a la pl. de Sant Gregori Taumaturg.
– Corpus Christi a la Capella de Laforja, de 13.30 a 14.30 h, amb recorregut pels carrers de Laforja, Balmes, Marià Cubí i Alfons XII.
600 anys de gegants a Barcelona
Enguany, el tema central del Corpus barceloní serà els 600 anys de gegants a Barcelona. Aquest 2024 es commemora els 600 anys de la primera referència escrita d’un gegant a la ciutat i al món. La referència la trobem al Llibre de les Solemnitats de Barcelona què inclou una relació dels elements municipals que van concórrer a la processó del Corpus de 1424. Hi apareix “Lo rey David ab lo Giguant”, que segons els estudiosos és la primera referència gegantera del món i la primera referència d’un gegant de la Ciutat de Barcelona.
Per celebrar l’aniversari com cal, a banda de les tradicionals sortides dels gegants per la Vigília i la Processó, enguany hi haurà diverses exposicions dedicades a l’efemèride. Al Museu Etnològic i de Cultures del Món (seu Montjuïc) s’inaugurarà l’exposició “Barcelona Ciutat Gegant. 600 anys de festa i tradició” que és una mostra de gran format que pretén introduir el món geganter als visitants amb diversos elements, alguns dels quals seran interactius. L’exposició compta amb diversos gegants de Barcelona i d’altres internacionals, que es mostren per primera vegada a la ciutat gràcies a la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona.
A la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, s’hi podrà veure el document original del 1424, emmarcat en la mostra “Papers de gegants”. Es tracta d’una producció de petit format que pretén posar en valor la recerca amb la presentació d’altres llibres i documents relacionats amb els gegants. Al Museu Diocesà de Barcelona s’hi podrà veure l’exposició “Ara ballen! Els gegants a la processó de Corpus”, que explica el paper passat i present d’aquestes figures a la processó. A més, la Casa dels Entremesos acollirà l’exposició “Gegants del Món”, una mostra que repassa el panorama geganter arreu d’Europa i en els diversos continents. Es tracta d’una producció de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i els Gegants del Pi.
Us animem a gaudir d’aquesta festivitat històrica i plena de simbolisme!