Obert un concurs internacional d’idees per transformar parets mitgeres

12/06/2024 - 14:26

La paret mitgera permanent dels jardins de Marià Manent, al barri del Putxet i el Farró, és una de les deu mitgeres que es transformaran a la ciutat com a resultat d'un concurs internacional d'idees per a joves arquitectes en el marc de la Capital Mundial de l'Arquitectura 2026. Les propostes s'hi poden presentar fins al 5 d’agost.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida (IMPU), té comptades unes sis mil parets mitgeres amb una presència important a l’espai públic de la ciutat. Actualment, 348 són de caràcter permanent i tenen més de 100 metres quadrats de superfície. Són parets que no desapareixeran, ja que, segons el planejament vigent, no es taparan amb altres edificis, i que alhora confronten amb espais públics, amb l’impacte visual que això suposa.

Amb el concurs d’idees llançat aquesta setmana per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb la Unesco i la UIA, es vol reflexionar sobre aquest tipus de mitgeres, renovar-les i millorar les condicions d’habitabilitat dels habitatges.

S’han seleccionat deu mitgeres permanents, una a cada districte de la ciutat, cercant les que tenen més impacte paisatgístic, i sempre d’acord amb les propietats dels edificis en qüestió. Les deu mitgeres reconvertides en façanes noves seran el llegat que deixarà a la ciutat la celebració de la Capital Mundial de l’Arquitectura, l’any 2026, moment en què s’inauguraran.

A Sarrià – Sant Gervasi, la mitgera triada és la dels jardins de Marià Manent, a la cruïlla dels carrers d’Hurtado i d’Espinoi. Té una superfície de 780 m2 aproximadament.

S’hi poden presentar propostes fins al 5 d’agost de 2024. Es valoraran seguint criteris relacionats amb la qualitat urbana, l’habilitat, la sostenibilitat i la biodiversitat. Un jurat internacional serà l’encarregat de triar els projectes guanyadors, que es donaran a conèixer durant el mes de setembre.

Els deu emplaçaments escollits són els següents:

  1. Plaça de Martina Castells (Ciutat Vella)
  2. Carrer de Nàpols, 103 (l’Eixample)
  3. Carrer de Quetzal (Sants-Montjuïc)
  4. Avinguda de Madrid, 161 (les Corts)
  5. Jardins de Marià Manent (Sarrià – Sant Gervasi)
  6. Carrer de Rosselló, 379 (Gràcia)
  7. Carrer de Dante Alighieri, 151 (Horta-Guinardó)
  8. Carrer del Pare Rodés, 27 (Nou Barris)
  9. Carrer d’Agustí i Milà, 55 (Sant Andreu)
  10. Carrer d’Espronceda, 321 (Sant Martí)

Tota la informació del concurs es pot consultar al nou web de la Capital Mundial de l’Arquitectura.