Tecnologia immersiva per millorar la qualitat de vida de la gent gran

10/08/2024 - 08:53

Un nou projecte pilot als centres de dia busca potenciar l’envelliment actiu amb tecnologia immersiva, que intenta imitar una experiència real a través d’una rèplica digital. Les persones usuàries, d’entre 70 i 90 anys i amb patologies com el deteriorament cognitiu, participen en sessions d’entre 45 i 60 minuts que combinen projeccions de realitat immersiva i exercici físic, cosa que permet l’estimulació cognitiva, sensorial i física.

Aquest entrenament millora el benestar emocional de les persones grans, afavoreix espais per promoure conductes relaxants i reduir l’alteració emocional i, així mateix, preserva els vincles relacionals entre les persones usuàries del centre i els seus familiars, tot potenciant experiències positives.

Les sessions es fan sense necessitat d’utilitzar ulleres de realitat virtual, ja que el projector de realitat immersiva MK360+ de l’empresa catalana Broomx permet transformar qualsevol habitació en un entorn diferent mitjançant projeccions a parets i sostre, crea una sensació d’immersió visual molt estimulant i permet la interacció amb els diversos programes a través d’una aplicació de mòbil. Les activitats consisteixen en la projecció de vídeos en què cadascun mostra un lloc significatiu i emblemàtic de Barcelona, i es fa, així, un recorregut per la ciutat: el barri de Sant Andreu, la Sagrada Família, la Pedrera, el Palau de la Música i el Park Güell. D’altra banda, també es proposen activitats vivencials en ambients exteriors coneguts o desconeguts per a les persones usuàries, com ara muntanyes i conduir un cotxe.

Un programa ampli per millorar la qualitat de vida de les persones grans residents

Aquest projecte s’emmarca en un programa més ampli configurat com a solució davant els problemes que comportava la pandèmia per a les persones grans, que es porta a terme en diverses residències i centres de dia. Les persones usuàries poden gaudir de sessions de musicoteràpia amb l’entitat Música i Alzheimer, activitats per apropar els museus de la ciutat als residents amb l’entitat Apropa Cultura, gaudir de la dansa amb La dansa s’apropa o sortir de passeig amb les bicicletes adaptades d‘En Bici sense Edat.

El conjunt del programa està contribuint a millorar la qualitat de vida de les persones grans residents, ja que eleva l’estat d’ànim, promou la comunicació, augmenta les relacions interpersonals, facilita l’aprenentatge, el moviment i l’expressió, i el sentiment de pertinença, ajuda a enfortir els vincles, i augmenta la seva connexió amb l’entorn. A més, s’ha introduït la participació de familiars de les persones residents, cosa que ha fomentat la implicació en la dinàmica de l’activitat i la interrelació personal.