L’actuació l’han portat a terme els serveis d’inspecció municipals, en col·laboració amb cossos policials, estaments administratius i fiscals, per incloure-hi les infraccions múltiples que es deriven de l’activitat il·legal. Es tracta de finques explotades de forma intensiva que, a més d’infringir la normativa administrativa i turística, concorren en irregularitats com l’evasió fiscal, el frau fiscal, l’ús de documentació falsa o molèsties al veïnat.
Durant la primera quinzena de juliol, es van inspeccionar 134 habitatges, en col·laboració amb el cos de Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona i Inspecció de Treball. La majoria pertanyen a xarxes organitzades que operen amb pisos llogats amb frau al propietari.
Cobrament de sancions
Paral·lelament s’han elaborat informes a partir de la col·laboració amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl), l’Institut Municipal d’Hisenda (IMH), l’Agència Tributària de Catalunya i l’Agència Tributària estatal, per procedir al cobrament de la taxa turística en tots aquells habitatges on s’ha trobat activitat turística il·legal. Per la seva banda, l’IMH investiga els deutes generats per les sancions imposades a aquestes xarxes fraudulentes.
En el marc de l’activitat ordinària de la Direcció dels Serveis d’Inspecció, aquest any s’han dut a terme 1.214 inspeccions, s’han dictat 944 ordres de cessament de l’activitat il·legal i s’han incoat 491 expedients sancionadors. Es preveu extingir totes les llicències dels més de 10.000 pisos turístics a la ciutat abans de desembre del 2028, i recuperar-los per a l’ús residencial del veïnat.