'Silencis trencats' una exposició per a la prevenció del suïcidi

05/09/2024 - 15:46

Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, dimarts, 10 de setembre, la mostra itinerant de fotografia, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona, aterra a la plaça de la Bonanova. Es podrà visitar de franc durant tot el dia de 10.00 a 20.00 h.

Es tracta d’un projecte documental participatiu dels fotoperiodistes Jordi Otix i Manu Mirtru, que sota el títol ‘Silencis trencats. Parlem del suïcidi, vencem el tabú’, transmet com es viu aquesta experiència a través de diversos testimonis directes i el poder transformador de la fotografia.

El mateix dimarts, 10 de setembre, a la plaça de la Bonanova, podreu conèixer les entitats de la ciutat que treballen en la prevenció del suïcidi, ja que hi seran tot el dia per donar informació sobre la seva tasca. A les 19.00 h s’hi llegirà un manifest.

Les activitats a la plaça de la Bonanova formen part d’un programa més extens, organitzat per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC): les ‘Jornades de prevenció del suïcidi en joves’, que es desenvolupen en altres espais durant els dies 9 i 10 de setembre.

Destaca l’estrena exclusiva de ‘La Xarxa Invisible’, un documental dirigit i produït per la UIC Barcelona sobre la prevenció del suïcidi en joves. Serà el dilluns, 9 de setembre, a les 18.30 h, a l’Aula Magna del Campus Barcelona de la UIC, també al barri de Sant Gervasi – la Bonanova (c. de la Immaculada, 22). L’entrada és gratuïta, però cal inscripció.

A més, a partir de les 21.00 hores del dimarts, 10 de setembre, s’il·luminarà la façana de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona a la plaça de Sant Jaume en commemoració d’aquest Dia Mundial.

Podeu consultar el programa sencer a l’enllaç adjunt.

Les dades

Cal recordar que una de cada cent morts al món correspon a una mort per suïcidi. Segons l’INE 2022, a Espanya van morir per suïcidi 4.227 persones, i cal destacar que ja és la primera causa de mort entre joves de 15 a 29 anys. De fet, hi ha constància d’un clar creixement exponencial de les temptatives de suïcidi en les persones més joves.

La mort per suïcidi és un tipus de pèrdua acompanyada de molt de patiment, tant per la mateixa persona que experimenta aquest dolor extrem com pel seu entorn, que ha de transitar per un tipus de dol molt complex. Augmentant-ne la consciència, reduint l’estigma al voltant del suïcidi i fomentant accions i iniciatives preventives podem reduir els casos de suïcidi a tot el món.

El Pla de Salut Mental de Barcelona 2023-2030

La salut mental és un repte i una prioritat en les polítiques de salut de l’Ajuntament de Barcelona. A través del Pla de Salut Mental 2023-2030, el consistori impulsa una sèrie de mesures per a la prevenció del suïcidi. Aquesta estratègia inclou el Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900 925 555), impulsat en conveni amb la Fundació Ajuda i Esperança, telèfon obert les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, així com els dos punts d’atenció a l’espai Barcelona Cuida: a famílies i entorn de persones amb risc de suïcidi, per part de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi (ACPS); i l’atenció a persones supervivents a un suïcidi, a càrrec de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS).