En aquesta tercera edició, i sota el comissariat de Gabi Martínez, el festival ens acosta a l’aigua: els sons de l’aigua o la mar Mediterrània seran alguns dels elements de reflexió.
Una altra novetat d’aquest any és la localització del festival, ja que aquesta edició s’expandeix a la resta de la ciutat participant en la Setmana del Llibre en Català. Converses, taules rodones, exposicions, tallers i contes infantils… amb propostes per fruir del festival en tots els sentits tot gaudint de dos espais privilegiats: l’animació de la Setmana, on podreu descobrir la riquesa i la diversitat de l’edició en català, i la calma de la muntanya de Collserola.
La Biblioteca Collserola – Josep Miracle es troba al barri de Vallvidrera, i és l’única integrada dins del Parc Natural de la Serra de Collserola. La ubicació és al carrer d’Elisa Moragas i Badia, 16-34. Podeu arribar-hi amb diverses línies de trens d’FGC i amb el Funicular de Vallvidrera. És accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
Dissabte, 28 de setembre
- 11.15 h. Nascuts al Mediterrani
L’escriptor i nedador Jordi Ballart i la periodista i escriptora Pilar Sampietro conversaran sobre la presència de l’aigua a la literatura actual, i sobre com pensem el Mediterrani al segle XXI.
Jordi Ballart Macabich és filòleg i doctor en sociolingüística per la Universitat Queen Mary de Londres (2004). L’any 2002 va guanyar el premi de poesia de Torroja del Priorat. Recentment, el seu camp d’interès es troba a la “liternatura” sobre el mar. És autor de Línia de flotació (Xavier Vidal, 2019), una memòria personal sobre les seves experiències nedant en aigües obertes.
Pilar Sampietro és periodista radiofònica especialitzada en ecologia i cultura. Dirigeix i presenta Vida Verda a Ràdio 4, així com la seva versió en castellà, Vida Verde, a Radio Exterior de España (REE), programes centrats en l’emergència climàtica i social. Acaba de publicar Mediterráneo. Motivos para comenzar el viaje (Àfriques Edicions, 2024) i és coautora dels llibres El jardí amagat (Pol•len, 2014) i La ciutat comestible (Morsa, 2018).
- 12.00 h. Liternatura, la nova avantguarda
Els escriptors Gabi Martínez i Lucia Pietrelli aborden com la literatura de natura s’ha situat entre les més arriscades i avantguardistes del panorama actual.
Ho modera: Ricard Ruiz Garzón, escriptor i director del Festival de Gèneres Fantàstics 42.
Gabi Martínez és autor d’obres com Només per a gegants (Alfaguara, 2008), Un cambio de verdad (Seix Barral, 2020), Lagarta: como ser un animal salvaje en España (Geoplaneta, 2022) i Les defenses (Seix Barral, 2017). Delta (Ara llibre, 2023) ha estat triat millor llibre de 2023 per la revista literària W Magazine. És director del Festival Liternatura, distingit amb un premi UNESCO.
Lucia Pietrelli és nascuda a Itàlia i resident a Mallorca, va adoptar el català com a llengua de creació. Ha publicat poemaris i novel•les. Les seves obres han estat mereixedores de diversos premis literaris, entre els quals podem destacar el Joanot Martorell 2015 per la novel•la Cadenes (Edicions 62, 2015) o el Lletra d’or 2020 per Lítica (Males Herbes, 2019).
- 11.45 h. Activitat infantil. De núvol a núvol
Amb Mon Mas
Per a famílies amb infants a partir de 3 anys
Hi ha núvols de paraules i pluges d’estels, pluja menuda on cap gota és perduda. Un viatge que ens portarà del cel al mar i torna a començar.
Conte inspirat a La goteta, de Stéphanie Joire.
Dissabte, 5 d’octubre
- 10.30 h. Escoltar l’aigua
La biòloga Eloïsa Matheu, acompanyada d’un cor d’arbres, ocells i animals d’arreu del món, ofereix un taller d’escolta de sons a la natura on l’aigua serà la protagonista principal.
Eloïsa Matheu és llicenciada en biologia, ben aviat es va interessar en la bioacústica i la gravació dels sons de la natura, i va publicar, als anys noranta, les primeres guies sonores de consulta de la fauna ibèrica del país així com obres sobre la natura americana i africana. Actualment col•labora amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona digitalitzant i dinamitzant la històrica col•lecció de sons.
- 11.30 h. Oda a la collita
Acció gastroperformativa que treballa en la intersecció entre l’aliment i l’art contemporani.
Dins del programa ExLibris en el marc de la residència de l’artista Natalia Carminati a la Biblioteca Collserola – Josep Miracle.
Hi col•labora: Homesession.
Natalia Carminat és artista visual i investigadora, el desenvolupament conceptual de la seva pràctica s’orienta a l’estudi crític de la cultura contemporània, la teoria postcolonial, la biotecnologia i la sobirania alimentària. Els seus projectes es materialitzen en la creació de dispositius multisensorials que integren vídeo, experimentació sonora, videojocs, pintura, instal•lació i performance.
- 12.00 h. Els angles de l’aigua
L’escriptora María Belmonte i la biòloga i gravadora de sons de natura Eloïsa Matheu conversen sobre com s’acosten a l’aigua des de les seves disciplines.
Ho modera: Marc Caelles, artista i escriptor.
María Belmonte és col•laboradora en diverses revistes literàries i mitjans de premsa escrita com La Vanguardia. Ha publicat Peregrinos de la belleza: Viajeros por Italia y Grecia (Acantilado, 2015), Los senderos del mar – Un viaje a pie (Acantilado, 2017), En tierra de Dioniso (Acantilado, 2021) i El murmullo del agua: Fuentes, jardines y divinidades acuáticas (Acantilado, 2024).
- 13.00 h. La noia ocell
Com una joveníssima noia no blanca es fa un lloc al món dels masculins birdwatchers britànics? L’escriptora Mya-Rose Craig conversa amb l’escriptor Gabi Martínez al voltant del seu llibre Birdgirl: mi familia, las aves y la búsqueda de un futuro mejor i sobre com ha arribat a fer xerrades amb Jonathan Franzen o Greta Thunberg.
Mya-Rose Craig és observadora d’aus britànica-bangladeshiana i activista en l’àmbit de l’ecologia, als 17 anys es va convertir en la persona més jove de veure la meitat de les aus del món, i la més jove a rebre un doctorat honoris causa. Ha col•laborat per a mitjans com The Times o la BBC. Amb Birdgirl: mi familia, las aves y la búsqueda de un futuro mejor (Errata Naturae, 2023) va guanyar el premi Somerset Maugham 2023.
- 10.30 h. Activitat infantil. Com és això de ser un ocell?
Amb Vivi Lepori
Per a famílies amb infants a partir de 3 anys
Alguna vegada t’has preguntat com deu ser volar? O veure en la foscor? O potser t’has imaginat com és viure dalt de les copes dels arbres… Descobrim de veritat com deu ser, això de ser un ocell!
Conte inspirat en Natura: Endevina, busca i troba, de Manon Bucciarelli, i Com és això de ser un ocell, de Tim Birkhead i il•lustrat per Catherine Rayner.
Els ocells tenen alguns dels comportaments més extraordinaris i peculiars del món animal. Especialment, quan es pensen que ningú no els mira. Un albatros pot volar durant setmanes sense aturar-se. Les perdius saben enganyar les guineus. I als corbs els encanta jugar!
Et convidem a participar en una activitat per descobrir, buscar i trobar espècies animals i vegetals! Una immersió al cor de cinc ecosistemes, de les jungles als rius, dels abismes als horts, passant per les ciutats i les muntanyes… per descobrir 25 espècies vegetals i animals mentre ens divertim.
Espais i activitats complementàries
- Sortida ‘Els sons de la natura’
Divendres, 27 de setembre i 4 d’octubre, 16.45 h
A partir de 9 anys
Sortida per gravar els sons del bosc de Collserola. Després, treballarem els enregistraments a la biblioteca.
Ho organitza: Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
Divendres, 4 d’octubre, a la plaça del centre cívic
- Espai de joc
De 16.30 a 18.30 h
Trepitgem fusta. Instal•lació de jocs tradicionals i d’altres inventats utilitzant objectes reciclats. Tot el material està construït amb fusta amb l’objectiu de gaudir i ajudar al desenvolupament psicomotriu dels infants. - Espai de lectura
De 16.30 a 18.30 h
Zona habilitada amb coixins i butaques a l’exterior on infants, joves i tothom qui vulgui pugui desconnectar i passar una bona estona llegint llibres de temes de natura, sostenibilitat i agricultura ecològica. - Xapes creatives I Love Liternatura
De 16.00 a 19.00 h
Disseny i creació de xapes on cada participant podrà fer-les al seu gust, o bé utilitzar els dissenys de l’esdeveniment decorant-les com més li agradi. Una proposta per compartir en família i endur-se un record de la jornada per lluir-la allà on vagi.
Dissabte, 5 d’octubre, de 10.00 a 14.00 h, a la plaça del centre cívic
- Espai de lectura
Zona habilitada amb coixins i butaques a l’exterior on infants, joves i tothom qui vulgui pugui desconnectar i passar una bona estona llegint llibres de temes de natura, sostenibilitat i agricultura ecològica.
- Compra de llibres
La llibreria A Peu de Pàgina del districte de Sarrià – Sant Gervasi hi serà present amb bibliografia dels autors i autores participants en el festival; d’aquesta manera, qui vulgui en podrà comprar les obres.
Exposicions
- ‘Ornithos, 4 mirades fotogràfiques’
De l’1 al 27 d’octubre
La fotografia la podem utilitzar per captar la majestuositat i la vulnerabilitat dels paisatges i la vida silvestre. En aquesta exposició es presenten quatre mirades fotogràfiques en què cada autor/a ens mostra el seu particular punt de vista vers la natura i ens convida a acostar-nos al món de les aus.
Associació Qgat-Foto.
Hi col•labora: Centre Cívic Vázquez Montalbán
- ‘Aigua’
Del 4 al 27 d’octubre
L’aigua és vida i font de múltiples possibilitats. En aquesta exposició s’explora aquest recurs des de diferents punts de vista i a partir d’una selecció de llibres per a totes les edats. Submergiu-vos-hi, navegueu entre les seves històries, deixeu-vos esquitxar per cadascun dels títols, remulleu-vos-hi, jugueu-hi, relaxeu-vos, viatgeu… i gaudiu-ne!
Hi col•labora: IBBYcat Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil