Com ha afectat la pandèmia de la Covid-19 en la mobilitat laboral internacional? La consultora Boston Consulting Group acaba de presentar la tercera edició del seu estudi Decoding Global Talent, que recull l’impacte que ha tingut la crisi sanitària del coronavirus en la intenció de treballar a l’estranger de professionals de tot el món. Es tracta d’un estudi exhaustiu basat en una enquesta a 209.000 persones de 190 països, de diferents sectors professionals, càrrecs i grups d’edat, que confirma com Barcelona ha estat capaç de mantenir el seu atractiu com a pols de talent internacional ja que continua al Top 10 de les ciutat preferides per als expats per venir a treballar, com també ho feia l’any 2018, quan es va presentar l’anterior edició d’aquest estudi.
Es redueix la intenció de treballar a l’estranger
Una de les principals conclusions del ranking del Boston Consulting Group és la reducció en la intenció de treballar a l’estranger de les persones enquestades. Si ens fixem en la primera edició de l’estudi, elaborada el 2014, gairebé dues terceres parts dels enquestats estaven disposats a treballar a l’estranger. Ara, la proporció s’ha reduït en un 13% i són prop de la meitat dels enquestats els que deixarien el seu país d’origen per anar a treballar fora. Les noves polítiques d’immigració de caire nacionalista i les restriccions a la mobilitat internacional derivades de la crisi sanitària de la Covid-19 són les dues principals raons que expliquen aquesta tendència. També el teletreball té la seva influència, ja que ha permès que, en alguns casos, un treballador estranger col·labori amb una empresa d’un altre país sense necessitat de desplaçar-s’hi per viure-hi.
La gestió de la crisi sanitària
La situació d’emergència sanitària ha posat a prova els governs de tot el món. Com han gestionat la crisi és una de les causes que explica els canvis en la percepció dels enquestats sobre els països i ciutats de destí. Per exemple, l’any 2018 els Estats Units ocupaven el primer lloc en el ranking de països preferits per anar a treballar a l’estranger però enguany és el Canadà qui lidera el llistat. L’erràtica gestió de la pandèmia per part de l’Administració Trump, juntament amb les seves dures polítiques d’immigració, explica aquest descens en el seu atractiu per a expats professionals.
També és la raó per la qual han desaparegut del Top 10 Itàlia i Espanya, dos països greument colpejats per la pandèmia. L’any 2018 Espanya ocupava la sisena posició al ranking mundial de països preferits per als expats i enguany no hi apareix. D’aquí encara treu més importància com Barcelona ha estat capaç de mantenir-se dins del Top 10 de ciutats preferides per treballar a l’estranger. Un ranking que encapçala Londres, seguida d’Amsterdam, Dubai, Berlín, Abu Dhabi, Tokio, Singapur, Nova York i que tanca Sydney en desena posició.