Celebració de la festa del Corpus a Sarrià - Sant Gervasi

01/06/2023 - 11:11

Per segon any, la plaça de Sarrià serà l’escenari de l’elaboració de la catifa floral que tindrà lloc, divendres, 11 de juny, de les 10.00 a les 17.00 h.

La celebració del Corpus és una tradició viva de Barcelona, que s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat. L’any 2021, la Generalitat de Catalunya va declarar el Corpus de Barcelona Festa Patrimonial d’Interès Nacional. La programació inclou un ventall d’activitats, des de l’elaboració de les catifes florals, l’ou com balla, passant per les jornades de portes obertes, els repics de campanes o les exposicions, entre d’altres.

Corpus a Sarrià- Sant Gervasi

Diumenge, 11 de juny, de les 10.00 a les 17.00 h, a la plaça de Sarrià, es confeccionarà una catifa floral a les escales de davant la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià. L’activitat anirà a càrrec dels Castellers de Sarrià.

De les 10.00 h a les 12.00 h: Confecció de la catifa floral

De les 13.00 h a les 17.00h: Exposició de la catifa

A partir de les 17.00 h: Desfeta de la catifa amb els Tabalers de Sarrià

 Al Reial Monestir de Pedralbes hi haurà la següent programació del Corpus:

Dijous, 8 de juny, de les 10.00 a les 17.00 h. Catifa floral.

Divendres, 9 de juny, de les 10.00 a les 17.00 h. L’ou com balla i portes obertes

Dissabte, 10 de juny, de les 10.00 a les 19.00 h. Catifa floral i L’ou com balla.

Diumenge, 11 de juny, de les 10.00 a les 20.00 h. Catifa floral i L’ou com balla.

de les 15.00 a les 20.00 h. Portes obertes.

Adaptació de la celebració a la situació excepcional de sequera

Enguany, l’element més genuïnament barceloní, l’ou com balla, s’ha hagut d’adaptar al context d’emergència climàtica de la sequera. Davant aquesta situació excepcional, les entitats han buscat diferents solucions, segons les possibilitats de cada espai, per preservar la celebració de la festa. Així, aquelles fonts que funcionin amb un circuit tancat i l’aigua es pugui reciclar per regar, podran fer ballar l’ou amb aigua. Mentre que d’altres llocs s’han vist obligats a guarnir amb flors les fonts seques o bé a fer ballar l’ou amb aire.

Les entitats faran ballar l’ou de diferents maneres, adaptant la tradició a la tecnologia actual i a l’enginy. Us convidem a visitar-los!

L’ou com balla és una de les celebracions més singulars de Barcelona, que ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1636. L’ou com balla consisteix a fer ballar un ou buit damunt el brollador d’aigua d’una font la peanya de la qual s’ha guarnit amb abundants flors i plantes. S’ha identificat aquesta imatge amb la figura de l’eucaristia en el moment de l’elevació, però les al·lusions de l’ou a la fertilitat i la plenitud i el fet que aquest costum tingui lloc justament per Corpus poden suggerir altres interpretacions i lectures. Més enllà de la discussió sobre els orígens, el que sí que és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, l’únic lloc del món on actualment es fa ballar l’ou. Aquesta celebració ja forma part de l’imaginari col·lectiu de la ciutat.

Una altra de les expressions característiques de Corpus són les enramades o catifes de flors. Són obres d’art naturals, belles i efímeres. Unes obres que serien trepitjades per la processó de Corpus i el seguici festiu o per la cercavila substitutòria. No obstant això, antigament eren respectades per tots els participants de la processó, a excepció dels que portaven la custòdia, que eren l’essència del Corpus. Enguany, Barcelona s’engalana amb catifes florals que es podran veure a diversos punts de la ciutat.

Us animem a gaudir d’aquesta festivitat històrica i plena de simbolisme!

Podeu consultar tota la programació del #CorpusBCN2023 al fitxer adjunt.