L’any 2016 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència. Al voltant d’aquest dia, diverses institucions i entitats de Barcelona han organitzat activitats que promouen les vocacions científiques entre nenes i noies, així com la igualtat d’oportunitats dins d’aquest secto
L’edició d’enguany ve marcada per la pandèmia de covid-19, la qual ha demostrat clarament el rol imprescindible de les dones investigadores en la lluita contra la malaltia. En aquest context, durant la setmana de l’11 de febrer, el programa Barcelona Ciència, de l’Institut de Cultura, us convida a agrair i fer visible la tasca científica de les dones durant la crisi sanitària a través de les xarxes socials. En els seus perfils de Twitter, Instagram i Facebook trobareu les passes per fer públic aquest reconeixement de la seva imprescindible contribució.
Dona, nena i ciència a Sarrià – Sant Gervasi
El Centre Cívic Casa Orlandai i el centre Cívic Vil·la Urània han preparat una programació especial al voltant d’aquesta temàtica.
Programació
Centre Cívic Casa Orlandai
Divendres, 12 de febrer, a les 17.30 h
No et perdis el contacontes sobre Marie Curie que farem en el marc del Dia de la Dona i la Nena en la ciència! Marie Skłodowska Curie, científica polonesa del segle passat que, a més de ser la primera dona que va guanyar un premi Nobel, també va ser la primera persona de la història que va rebre dos d’aquests guardons. Després del conte farem un experiment, farem un slime radioactiu!
Amb les divulgadores científiques Luciferases.
No oblideu dur la vostra màscareta ni la vostra màrfega!
I per ampliar encara més els coneixements, visiteu en qualsevol moment l’exposició virtual Científiques catalanes 2.0, produïda per l’Associació Catalana de Comunicació Científica.
Centre Cívic Vil·la Urània
Dimecres, 17 de febrer, a les 18 h
Gratuït, activitat en línia
Rosalind Franklin i l’estructura de la vida
Rosalind Franklin és la dona rere una de les troballes més importants de la història de la ciència: la forma de doble hèlix de l’ADN, estructura bàsica de la vida, va ser fotografiada per primera vegada gràcies a la feina d’aquesta brillant científica.
Dilluns, 22 de febrer, a les 18 h
Gratuït, activitat en línia
Jocelyn Bell, la descobridora de les estrelles de neutrons
Quan Jocelyn Bell va descobrir el seu primer púlsar va revelar una nova eina per resoldre molts misteris del cosmos. Però, per què no li van donar el premi Nobel? Descobriu-l ’ho a la xerrada en línia.