Celebrem el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat al districte de Sarrià – Sant Gervasi

03/12/2020 - 11:16

La seu del Districte s'il·luminarà, a partir de les 18 hores, de color taronja que és el color de commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat que se celebra el 3 de desembre.

Amb el lema ‘Sumem capacitats, sumem diversitats’, i amb el rerefons de la situació d’emergència sanitària, Barcelona aprofita l’efemèride per reivindicar els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la vida i de la societat, posant el focus en el dret a viure de manera independent.

Activitats a Sarrià – Sant Gervasi

Enguany les activitats del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat estan marcades per la pandèmia de la covid-19. Seran puntuals i majoritàriament en format virtual, per a garantir les mesures de seguretat sanitària.

Les activitats estan organitzades per les entitats que treballen amb i per les persones amb discapacitat conjuntament amb els Districtes.

Al districte de Sarrià – Sant Gervasi han participat les entitats que treballen amb persones amb discapacitat al districte,  la Taula d’entitats de Persones amb Discapacitat i els ha produït el districte de Sarrià-Sant Gervasi.

La celebració començarà amb la penjada al balcó de la Seu del Districte de la pancarta de commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat que ha estat realitzada per persones amb discapacitat, que han creat dibuixos i pintures inspirant-se en aquest dia. Aquestes persones estan vinculades a entitats del districte que han participat activament en la seva creació. Podeu veure a l’enllaç el vídeo de la seva elaboració.

També podeu veure aquests vídeos:

Vídeo Cantem el Botó Màgic, elaborat amb els 115 vídeos rebuts d’escoles, instituts, entitats d’educació en el lleure, famílies i grups de música d’arreu de Catalunya en què es canta, en llengua de signes catalana, la cançó del grup de contacontes El Botó Màgic.

Vídeos ‘Nosaltres també’ en què  persones amb discapacitat usuàries dels tallers artístics expliquen, en primera persona, les emocions, anècdotes i sensacions viscudes durant el confinament.

Vídeo 1 ‘Nosaltres també’

Vídeo 2 ‘Nosaltres també’

Vídeo 3 ‘Nosaltres també’

‘Mostra temporal de Mosaics’ realitzats per persones amb discapacitat on podem gaudir de llur creativitat.

La Seu del Districte s’il·luminarà, a partir de les 18 h, de color taronja que és el color de commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, per posar en valor el que representa aquest dia.

Consulteu el programa d’activitats del Dia Internacional de Persones amb Discapacitat

Jornada ‘El dret a l’autonomia personal en temps de Coronavirus’

A nivell de ciutat s’ha organitzat aquesta jornada que tindrà lloc el 3 de desembre de les 10.30 a les 13.30 hores, en format virtual i amb inscripció prèvia. Es duran a terme tres taules de conferències i debats, amb la participació de representants d’entitats, d’universitats i d’institucions del sector per abordar:

L’impacte de la Covid-19 en les persones amb discapacitat.

La tecnologia al servei dels drets de les persones amb discapacitat.

Presentació de la Càtedra UOC-COCEMFE per a l’Autonomia Personal i Salut Digital.

Vídeos de sensibilització entorn el dret a la vida independent

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2020, l’Ajuntament de Barcelona ha realitzat tres vídeos de sensibilització on s’hi expliquen històries d’autonomia personal, per trencar estigmes i reivindicar el dret a una vida independent.

El Roger, la Ruth i la Paula expliquen el seu pas per un pis d’aprenentatge per a una vida independent, un projecte pilot adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat conjuntament amb el Districte de les Corts de l’Ajuntament de Barcelona, la Plataforma d’entitats de persones amb discapacitat de Les Corts i la Coordinadora Pro-persones amb discapacitat de Les Corts.

L’objectiu era oferir a les persones amb discapacitat una primera experiència de convivència fora del domicili familiar, amb suport professional personalitzat, per preparar-les i formar-les en l’adquisició d’aquelles habilitats i competències necessàries pel desenvolupament del seu propi projecte de vida personal autònom i independent i potenciant la seva inclusió social plena.

Enllaços als vídeos amb mesures d’accessibilitat comunicativa:

El Roger té dret a una vida independent:

Audiodescripcció i subtítols: https://youtu.be/fUMl5rNI330

Llengua de signes i subtítols: https://youtu.be/z-olnMk3P8o

La Ruth té dret a una vida independent:

Audiodescripcció i subtítols: https://youtu.be/Yi14dQnbbCA

Llengua de signes i subtítols: https://youtu.be/tR973FE32vE

La Paula té dret a una vida independent:

Audiodescripcció i subtítols: https://youtu.be/IhcyrZBQOPY

Llengua de signes i subtítols: https://youtu.be/zNXPfhtb40k

El dret a una vida independent

L’article 19 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat reconeix el seu dret a viure de forma independent i a ser incloses a la comunitat.

La vida independent implica que la persona amb discapacitat o diversitat funcional:

Escull lliurament el seu projecte de vida i se li reconeix el dret a fer-lo realitat.

Se li reconeix la seva capacitat de prendre decisions, segons les seves pròpies normes i preferències.

Té accés a un sistema de suports que l’ajuden a fer efectiu el seu dret a la vida independent i a la seva inclusió a la comunitat, com ara l’assistència personal,  domòtica i altres ajuts tècnics per fer accessible l’habitatge, etc.

Viu en un entorn físic i comunicatiu accessible, de tal manera que pot accedir i gaudir plenament de tots els serveis i de totes les instal·lacions comunitàries, en igualtat de condicions.

L’Ajuntament de Barcelona treballa per fer efectiva la Convenció i, per tant, fomenta l’autonomia personal i la vida independent a través de projectes d’atenció, d’acompanyament, d’habitatge, d’inclusió laboral i d’accessibilitat que es promouen des de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i es treballen de manera transversal amb els departaments i els districtes de la ciutat.