El CC Can Castelló fa un viatge a la història de les bandes sonores del cinema

24/04/2023 - 17:56

El cicle Musica't del CC Can Castelló us proposa un recorregut per la història de les bandes sonores, una part essencial del món del cinema.

Des del seu origen, fins i tot abans que les pel·lícules fossin sonores, la música ha acompanyat les imatges del cinema. Les ha modulades, sovint, transformant el seu significat. Una seqüència dramàtica pot resultar còmica si s’empra la música adequada. Una escena bucòlica pot fer por si el so que l’emmarca és prou sinistre.

La música cinematogràfica explica històries que amplien el relat de les imatges. En aquest cicle de quatre sessions amb l’Oriol Rosell Costa, veureu (i escoltareu!) quines són les principals característiques i quins compositors l’han feta evolucionar al llarg de la història.

L’itinerari comença amb l’aparició del cinema. 1900-1950: orígens i primera etapa de la banda sonora (dimecres, 26/04 – 19.00 h) tracta la música cinematogràfica abans del sonor, la constitució de la banda sonora i les primeres melodies memorables compostes per autors com Erich Wolfgang Korngold, premiat amb dos Oscars per Anthony Adverse (1936) i Les aventures de Robin Hood (1938), el prolífic Max Steiner (Allò que el vent s’endugué, Casablanca, Centaures del desert…) o Miklós Rózsa que va guanyar tres Oscar per Spellbound (1944), A double life (1947) i Ben-Hur (1959).

La segona parada, 1950-1990: l’era daurada de la banda sonora (dimecres,10/05 – 19.00 h), es parla de la banda sonora original, amb exemples de Bernard Herrmann (Citizen Kane, Cape fear, Taxi driver…), Nino Rota (8½, Il Gattopardo, The Godfather…), Henry Mancini (Breakfast at Tiffany’s, Days of Wine and Roses, La pantera rosa, Victor Victoria…). També es farà alguna pinzellada del nou simfonisme de les dècades de 1970 i 80 com Jerry Goldsmith (The planet of the apes, Alien, Poltergeist…), John Williams (Jaws, Star Wars, ET, Schindler’s list…) o John Barry (From Russia with love, Out of Africa, Dances with wolves…).

Les altres bandes sonores: cinema musical i d’animació (dimecres, 24/05 – 19.00 h) és el capítol dedicat a l’aliança sempre guanyadora entre la música i l’animació: d’Oskar Fischinger a Frozen. També es tractarà la banda sonora no original, la relació entre cançons i cinema.

El cicle Musica’t del trimestre acaba a l’actualitat. A 1990-2020: la banda sonora al segle XXI (dimecres, 07/06 – 19.00h) coneixereu les obres de Hans Zimmer (Rain Man, The lion king, Gladiator…), James Newton Howard (The prince of thieves, Pretty woman, The hunger games…), Thomas Newman (Road to Perdition, Finding Nemo, WALL-E…), James Horner (Braveheart, Titanic, Avatar…), Hildur Guðnadóttir (Joker, Chernobyl , Women talking…), Howard Shore (Philadelphia, Seven, The silence of the lambs, The Lord of the Rings…) o Danny Elfman (Good Will Hunting, The Nightmare Before Christmas, Edward Scissorhands…).