La guia ha estat desenvolupada amb el suport i la col·laboració d’un consell assessor format per entitats públiques com el Departament d’Educació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, així com entitats i empreses del sector com l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec), Ecomenja, les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFAC), Aramark, Arcasa, La Confederació, Pere Tarrés, Fundació Banc de Recursos, Campos Estela, Cavall de Cartró, Clece, Compass-Eurest, Fundació Espigoladors, F. Roca, Mediterránea Catering, Plataforma Aprofitem els Aliments, Rezero, Serunion, Sodexo i Saint Paul’s School.
També han col·laborat en el desenvolupament d’aquesta guia diverses empreses i entitats del sector. L’objectiu és proporcionar suport i eines als centres educatius i empreses gestores de menjadors escolars per promoure l’aprofitament alimentari.
Aquest document de caràcter sectorial s’estableix com a base per al disseny i la implementació d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari i programes educatius als menjadors escolars. També proporciona al sector i a la comunitat educativa una eina de referència per complir amb les disposicions dictades en la Llei 3/2020 per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.
La prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars consta de 10 passos claus en la guia. Entre aquests passos, es destaca la quantificació del malbaratament en cada etapa del procés, la identificació de punts crítics, una correcta planificació, la implementació de millores, la formació del personal i una comunicació efectiva dels resultats.
Els 10 punts proposats tenen múltiples propòsits. Per començar, ser una eina que ajudi als menjadors escolars a reduir el seu malbaratament alimentari i d’aquesta manera fer front als reptes ambientals, socials i econòmics actuals. A més, busca facilitar als menjadors escolars l’elaboració i implementació d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari, proporcionant recursos, consells i casos pràctics per ser més eficients en cada àrea del menjador escolar i complir amb la normativa vigent.
Un altre objectiu important és definir un full de ruta per crear un programa educatiu de sensibilització que impulsi la cultura de la prevenció del malbaratament alimentari en el centre escolar sumat a la promoció d’una gestió responsable dels recursos alimentaris i fomentar hàbits sostenibles en l’àmbit escolar.