El nou col·lector de sanejament substitueix el clavegueró longitudinal particular de les finques del carrer de Carroç, que passava per la llera del Torrent dels Arcs i que estava molt deteriorat.
D’aquesta manera es podrà donar continuïtat al col·lector unitari del carrer de Gírgola, que es preveu començar a l’abril, aigües avall del fossar de captació existent a la llera, amb un total de 300 m de longitud. Per tal de protegir el col·lector i de donar accés de manteniment a la infraestructura, s’ha executat un camí de servei amb murs d’escullera d’un metre d’amplada sobre el mateix al límit de les parcel·les existents.
Paral·lelament, també s’han dut a terme actuacions de millora ambiental de l’espai de la llera, que optimitzen les condicions hidràuliques del torrent. Les intervencions s’han realitzat sense afectar el talús del costat del Parc Natural de Collserola amb la incorporació d’una tècnica de bioenginyeria denominada mur Krainer, que consisteix a disposar troncs en successius plans horitzontals, i que ajuda a frenar els processos d’erosió i a millorar l’escorrentia de l’aigua i l’hàbitat fluvial, per protegir la flora i fauna de l’entorn.
Millores del sistema de drenatge a la ciutat
Es tracta d’una actuació recollida al Pla Director Integral del Sanejament de la ciutat de Barcelona (PDISBA) per adaptar el sistema de clavegueram i drenatge als efectes del canvi climàtic, amb l’objectiu d’assolir els compromisos adquirits en la Declaració d’Emergència Climàtica en aquest sentit.
El PDISBA és una eina de resiliència urbana que ofereix un conjunt d’estratègies orientades a reduir la vulnerabilitat del medi urbà, tot protegint les persones, els bens i el medi ambient. Es va elaborar a partir d’una diagnosi acurada de la situació actual i de diferents escenaris futurs, des de pluges normals a la ciutat fins a fenòmens extraordinaris amb més de 500 anys de període de retorn.