Més enllà de les activitats pròpies de biblioteques i centres cívics, el Districte ha organitzat activitats de tota mena i per a totes les edats en diferents punts del territori. I en paral·lel, s’ha treballat i es treballa per millorar i fer més gran la xarxa d’equipaments culturals.
Aquests darrers anys s’han commemorat dos esdeveniments històrics importants, el centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona i el 125è aniversari de l’agregació de Sant Gervasi de Cassoles a la ciutat. Les programacions en el marc de les efemèrides van tenir lloc a diferents equipaments municipals amb activitats per a tots els públics.
Hi ha dues altres iniciatives a destacar també: la mesura Pla Barcelona Ciència de Sarrià – Sant Gervasi, presentada al Consell Plenari del juliol de 2022, i la creació de la Taula de Memòria Històrica del Districte.
El Centenari de l’annexió de Sarrià
El Ple del Districte de Sarrià – Sant Gervasi va presentar una Mesura de govern per organitzar una programació específica amb gairebé un centenar d’activitats per commemorar amb els sarrianencs, sarrianenques i el conjunt de la ciutadania, el centenari de l’agregació de la vila de Sarrià a Barcelona , que va tenir lloc el 4 de novembre de 1921. La programació es va preparar amb la col·laboració d’entitats i equipaments del barri i del districte i d’institucions de la ciutat.
Hi va haver 5 exposicions itinerants que van passar per diferents equipaments municipals del territori, la seu del Districte i pel MUHBA Vil·la Joana i la Capella de Santa Àgata. Amb motiu de l’efemèride es van publicar diversos llibres, Sarrià – Sant Gervasi: Patrimoni documental i identitat cívica de l’historiador Daniel Venteo, que remarca el valor dels fons documentals de l’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià – Sant Gervasi; i Sarrià i Barcelona 1921: la unificació municipal, de Carles Puigferrat i Oliva, un estudi sobre l’agregació de Sarrià a Barcelona. Tots dos van ser presentar a la seu del Districte, el mes de novembre de 2021 i al març de 2022, respectivament. A més, s’hi ha d’afegir el llibre Sarrià, 1921, amb el qual el Taller d’Història de Sarrià fa un retrat del moment històric de l’agregació. Finalment es va editar el llibre resum del conjunt de la programació del centenari.
També, es van organitzar itineraris culturals urbans, els mesos de març i abril de 2022, espectacles infantils de Nadal amb la col·laboració de les mascotes del Tibidabo, un seminari i fins i tot un concurs i joc en línia organitzat per les tres biblioteques del districte; la de Sant Gervasi – Joan Maragall, la Clarà i la de Collserola – Josep Miracle.
La programació va culminar amb un acte de cloenda en el marc dels actes de la Festa Major de Sarrià, amb la presentació d’un audiovisual de memòria històrica del Centenari i del llibre institucional dels actes realitzats. A més a més, hi va haver un concert de l’orquestra simfònica VOZES.
125è aniversari Sant Gervasi
L’acte inaugural de la commemoració del 125è aniversari va tenir lloc el 12 de maig a l’església de la Bonanova. Durant els mesos de maig i juny es van organitzar activitats a diferents equipaments del barri.
A tall d’exemple, es van convocar dos concursos, un de dibuix adreçat als alumnes de primària de les escoles de Sant Gervasi, i un de fotografia a les diferents xarxes socials. Els dibuixos i fotografies premiades es van exposar durant el mes de juny al dipòsit del Rei Martí, que també va ser escenari del lliurament de premis als guanyadors i de la cloenda del 125è aniversari.
Òpera, cercaviles, i la Mostra de comerç de Sant Gervasi, també es van sumar a la commemoració dels 125 anys de l’esdeveniment.
Fundació Julio Muñoz Ramonet
El jardí, dissenyat per Jean-Claude-Nicolas Forestier l’any 1916 i remodelat per Joan Mirambell quaranta anys després, es va obrir al públic l’any 2016, quan es va millorar l’accessibilitat de l’espai. Des de llavors la Fundació hi programa activitats gratuïtes familiars als jardins un diumenge de cada mes durant els mesos de la primavera, i la tardor.
Durant la pandèmia, un cop es va poder restablir la programació, es van organitzar activitats de música familiar o teatre infantil, respectant sempre les mesures d’aforament limitat i les mesures sanitàries i de prevenció de seguretat sanitària.
Destaca l’any 2021, quan els jardins de la Fundació van ser l’escenari del programa d’activitats dedicat a la ciència i a l’art del cicle, Cienciart, organitzat conjuntament amb el Departament de Ciència de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc del Pla director aprovat pel Patronat de la Fundació al març d’aquell any.
En paral·lel s’està donant un impuls a l’equipament de la finca Muñoz Ramonet, amb obres de millora de l’enllumenat als jardins i la reconstrucció de la tanca per tal de recuperar el seu estat original. També s’ha aprovat el Pla Director i està en redacció l’avantprojecte de la rehabilitació del palau i de l’edifici la torre, que permetrà començar a omplir de contingut l’edifici i obrir-lo a la ciutadania.
Activitats culturals al Turó Park
Els espectacles familiars gratuïts dels jardins del Turó Park han esdevingut una tradició les tardes dels caps de setmana dels mesos de la primavera i la tardor. Els contes, l’animació i la música, són els protagonistes a l’incomparable jardí del Turó Park que, segons l’ocasió, es transforma en una carpa de circ, en un escenari de titelles o un teatre musical apte per a tots els infants i públics.
El calendari de la programació es divideix cada temporada en el #TuróParkEnFamília amb activitats de contes, circ titelles i animació, i #TuróParkMusicals amb un cicle de concerts amb òpera i teatre musical.
Activitats culturals als jardins de Can Ferrer
Del 2 al 30 d’octubre de 2022, els Jardins de Can Ferrer, s’ompliren de música i d’espectacles familiars gratuïts aptes per a tots els públics. Els Jardins s’ubiquen al carrer d’Alfons, XII, 48.
El Districte de Sarrià – Sant Gervasi va organitzar per primer cop durant la tardor de l’any passat una programació d’espectacles gratuïts els dissabtes i diumenges del mes d’octubre. Es van organitzar contacontes, gimcana, concerts, i fins i tot una Escape room.
Durant el període nadalenc, també es van realitzar tres activitats durant dos dies incloses a la programació de les activitats de Nadal del Districte. Concretament, van ser dos divendres consecutius, el 23 i el 30 de desembre, en horari de tarda, on els infants van podeu gaudir d’activitats com les titelles, un scrabble escolar, pallassos o un espectacle musical de gospel.
Cicles culturals i itineraris literaris
En aquests darrers anys s’han impulsat diferents cicles i activitats culturals, més enllà de la programació que organitzen habitualment les biblioteques i centres cívics del districte. Cal destacar el cicle Traces literàries, una programació amb xerrades, col•loquis i itineraris sobre autors i autores relacionats amb els barris de Sarrià – Sant Gervasi.
La música ha estat protagonista també, entre d’altres activitats, amb el cicle Dones i compositores, amb el qual es posa en valor el talent femení en aquest camp artístic. Els cicles Sons de ciutat i Sons de Nadal, han apropat, també, la música a totes els barris i a la ciutadania en general.
Feminització del Nomenclàtor
Aquests anys també s’ha avançat en la feminització del Nomenclàtor del districte i s’han posat diverses plaques commemoratives en homenatge a autors i autores relacionats amb Sarrià – Sant Gervasi. A Sarrià s’han batejat dues places de nova creació, a tocar de la Via Augusta, entre els carrers de l’Hort de la Vila i de Salvador Mundí, amb el nom de dos activistes sarrianencs: Angelina Trallero i Mariano Meseguer. També s’ha batejat la passera de sobre la presa del pantà de Vallvidrera amb el nom de pas de Rosa Barba Casanovas. Pel que fa a plaques commemoratives, se n’han posat recordant a Ana Maria Matute, Manuel de Pedrolo, Jaime Gil de Biedma i Joan Triadú, i està prevista una dedicada a Carmen Balcells. També s’ha posat un faristol de memòria democràtica recordant els fets de Sarrià de 1874, quan un grup de republicans van fer-se forts a la plaça de Sarrià en defensa de la Primera República.