L’IMPD presenta ‘3D per a tothom’: un projecte per millorar l’autonomia de les persones amb discapacitat visual

29/01/2024 - 17:07

Una iniciativa d’innovació social que ha permès dissenyar en 3D, entre d’altres, un suport per subjectar el comandament activador dels semàfors acústics als bastons i arnesos dels gossos pigall.

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i l’Ateneu de Fabricació de les Corts, amb la col·laboració de Barcelona Activa, engeguen “3D per a tothom”. La iniciativa millora la qualitat de vida i l’autonomia de les persones amb discapacitat visual. Així, a través de la tecnologia 3D, confecciona productes de suport a mida de les necessitats del col·lectiu.

Els dissenys: un suport per subjectar el comandament activador dels semàfors acústics i jocs de taula inclusius

En el marc del projecte s’ha creat un suport per subjectar el comandament activador dels semàfors acústics, així com diferents jocs de taula inclusius. L’Ajuntament de Barcelona posa a l’abast de la ciutadania, les entitats i professionals del sector els dissenys dels dos productes a través de l’Ateneu de Fabricació de les Corts i del Banc del Moviment.

El suport per subjectar el comandament activador dels semàfors respon a una necessitat expressada per les persones amb discapacitat visual. Permet acoblar el comandament utilitzat per activar els semàfors acústics, que funcionen sota demanda, al bastó o l’arnès del gos pigall. Així, els i les usuàries poden subjectar l’element de mobilitat (bastó o gos pigall) i activar el semàfor amb una sola mà. Tenir una mà lliure durant l’estada al carrer permet, per exemple, que la persona pugui agafar el fill o filla petit de la mà, portar un cotxet, una maleta o un paraigües.

La peça té en compte la forma i mida dels diferents tipus de bastons i arnesos i les necessitats específiques de cada persona usuària. A més, és resistent als cops, queda fixada per evitar la pèrdua del comandament i té la forma més ergonòmica possible per evitar col·lisions. Es calcula que podria arribar a tenir unes 70.000 persones potencials usuàries a tot l’Estat.

El projecte també ha permès adaptar jocs de taula tradicionals a un format inclusiu en què les peces tenen formes, mesures, textures i colors que faciliten el joc a tothom: un dòmino, un quatre en ratlla, unes dames i un joc de memòria. A més, s’ha creat un joc format per 10 cel·les, cadascuna amb 6 elements que corresponen als punts Braille, que permeten construir les lletres de l’alfabet. El punt de partida dels dissenys és el treball de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya (B1B2B3).

Un projecte de tothom, per a tothom

El suport pel comandament es pot demanar a l’Ateneu de Fabricació de les Corts amb cita prèvia o descarregar l’arxiu i imprimir-lo a qualsevol impressora 3D. Pel que fa als jocs de taula, es pot disposar d’ells de manera puntual al Banc del Moviment o sol·licitar ajuda per construir-ne un a l’Ateneu de Fabricació de les Corts. Descarrega els arxius 3D

En adjunt en aquesta notícia es poden consultar les Instruccions per a la impressió dels productes 3D i la confecció de jocs de taula, així com una Guia ràpida per obtenir els productes 3D i jocs de taula inclusius.

El projecte compta amb la participació de persones amb ceguesa i les cinc entitats de persones amb discapacitat de la ciutat: ONCE, Associació Catalana per la Integració de les Persones Cegues, Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya, Associació Discapacitat Visual Catalunya i Fundació Punt de Vista. Durant el 2024, l’IMPD treballarà per a la difusió dels jocs i l’element de suport i per impulsar la participació del col·lectiu a la xarxa d’Ateneus de Fabricació per seguir codissenyant productes.