Publicat el llibre ‘Sarrià – Sant Gervasi: patrimoni documental i identitat cívica’

12/04/2022 - 15:44

L’edició d’aquesta obra, que va ser presentada a la seu del Districte el passat 31 de març, forma part del programa d’activitats que recorda els cent anys d’història municipal compartida entre l’antiga vila de Sarrià i la ciutat de Barcelona.

L’estudi del passat, projecció del futur

El llibre és un treball de recerca i investigació del patrimoni documental de l’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià – Sant Gervasi que és un dels que més ha preservat el seu fons documental anterior a les annexions dels seus antics pobles independents a la capital catalana. De fet, el relat fa un recorregut sobre els seus primers arxius i instruments arxivístics, els més antics dels quals daten de la segona meitat del  segle XIX, i mostra com no és casualitat que aquests territoris hagin conservat el seu patrimoni i la memòria col·lectiva com cap altre territori del pla de Barcelona.

L’Arxiu Municipal aplega una gran riquesa de documents dels antics municipis de Sarrià (1770-1922), Sant Gervasi (1727-1897), Vallvidrera (1714-1890)  i Santa Creu d’Olorda (1820-1916).

El llegat fotogràfic

El llibre indaga també en el fons de més de dues mil imatges que formen la col·lecció de fotografies de l’Arxiu  amb documents visuals  que es remunten als primers anys de la dècada de 1870. També, és ben curiosa la col·lecció de 466 postals que permeten reviure la memòria visual d’espais ja desapareguts de Sarrià, Sant Gervasi i Vallvidrera. Es poden veure indrets històrics del lleure de l’època com les fonts, els restaurants, passant pel parc d’atraccions del Tibidabo o l’antic casino de la Rabassada.

Els arxius municipals de districte són l’expressió de les diferents memòries dels barris, representades pels arxius familiars i privats que contenen.

L’acte de presentació, que podeu veure aquí, va comptar amb la presència del regidor del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, Albert Batlle, de l’arxiver en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Borràs i de l’historiador i autor del llibre, Daniel Venteo.

 

 

Més informació