Torna la Setmana d’Arquitectura

05/05/2021 - 14:27

Del 6 al 16 de maig, gaudiu de la cinquena edició de la Setmana d'Arquitectura adaptada a les mesures de prevenció i seguretat de la covid-19.

Del 6 al 16 de maig, la ciutat es converteix per cinquè any en l’epicentre del món de l’arquitectura. Adaptada a les mesures de prevenció i seguretat de la covid-19, la present edició és híbrida, presencial i en línia.

L’objectiu és que la ciutadania visqui l’arquitectura d’una manera amena, didàctica i atractiva. Podeu consultar totes les activitats (filtrant per dia, per temàtica o per organitzador) a través de la plataforma:

https://www.barcelona.cat/setmanadarquitectura/

Tornen a tots els districtes de manera presencial, les Festes de l’Arquitectura. Organitzades pel COAC junt amb altres entitats com associacions de veïns, universitats, despatxos d’arquitectes o diferents escoles de cada barri. Aquestes cites festives, obertes a la ciutadania i gratuïtes, tenen com a principal objectiu reivindicar un espai o un edifici emblemàtic de cada districte.  Al voltant d’aquests espais públics i edificis, s’organitzaran visites guiades, xerrades, concerts i diferents tipus de tallers, entre d’altres.

A Sarrià – Sant Gervasi

Divendres, 14 maig, 2021, de 17.30 a 20.30 h

Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) de Sarrià, Carrer de Dalmases, 76

La Festa d’Arquitectura de Sarrià-Sant Gervasi es desenvolupa en un lloc poc conegut del districte, l’espai verd de la part posterior del Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) de Sarrià, un hort molt ben gestionat que, el Grup d’Arquitectes de Sarrià Sant-Gervasi volem donar a conèixer.  L’objectiu de la Festa és, a més de descobrir-nos aquest refugi climàtic, construir junt amb els alumnes de La Salle Arquitectura i BambooHUB, una pèrgola de bambú que permetrà millorar el confort al jardí i, a la vegada, fer servir un material amb un gran valor ambiental.

Activitats programades

17.30 h – Benvinguda

18.30 h -20 h – Inici de la construcció de la pèrgola amb Bambú

19 h – Explicació de les propostes realitzades per la millora de l’hort, estudiants La Salle i presentació projectes innovadors de l’Hort del CAS Sarrià

20.30 h – Cloenda

Més informació

https://www.arquitectes.cat/ca/system/files/users/127/festa_sarria-santgervasi_2021.pdf

https://www.arquitectes.cat/ca/arquitectura/festa-sarria-sant-gervasi-2021

Programació a Sarrià – Sant Gervasi

 Podeu trobar activitats presencials que us detallem a continuació:

Divendres, 7 de maig, a les 10 h

 La Barcelona del GATCPAC. Itinerari per l’arquitectura d’avantguarda

Diumenge 16 de maig de 2021, a les 11 h

Activitat amb reserva prèvia

https://www.barcelona.cat/setmanadarquitectura/mapa/

Dimarts, 11 de maig, de 16.30 a 19.30 h

El Farró

A càrrec de Jordi Sardà Ferran i Rosa Escala Moyés, redactors de l’estudi

https://ajuntament.barcelona.cat/paisatgeurba/ca/el-farro

Itineraris per l’arquitectura racionalista del GATCPAC i les noves avantguardes dels anys 1920 i 1930 a Barcelona.

La Ruta de Sant Gervasi de Cassoles

Divendres, 7 de maig, tarda: de 18 h a 20 h

Dissabte, 8 de maig, matí: de 10 h a 12 h

Diumenge, 9 de maig, matí: de 10 h a 12 h

Punt de trobada: Estació dels FGC de Pàdua al Carrer de Balmes/Pàdua

Cal inscripció prèvia

A càrrec de Tate Cabré, historiadora, guia turística i divulgadora, autora de la Guia del Racionalisme.

Itinerari:

-Casa Illescas de Pàdua, 1933

-Casa Illescas d’Atenes, 1933

-Casa Illescas de Lincoln, 1935

-Casa de Jaume Sans Ribalta, 1934

-Mútua Escolar Blanquerna, 1932

-Casa Sert de Muntaner,1930

-Clínica Barraquer, 1934

-Casa de Jaume Espona, 1932

-Casa de Maria Cabra Urgell, 1931

-Casa RodríguezArias, 1930

-Casa Maria Esquerdo Grau,1931

-Casa Santiago Roca Barallat, 1935

-Casa Pidelaserra, 1930

https://ajuntament.barcelona.cat/paisatgeurba/ca/visites-guiades-ruta-del-racionalisme-de-barcelona

Mapeig de novetats arquitectòniques

 Aquesta nova secció de la Setmana d’Arquitectura pretén fer visibles  les novetats arquitectòniques que conformen el paisatge urbà de la nostra ciutat. Aixequem el cap i descobrim què hi ha de nou al costat de casa!

En aquest mapeig s’han incorporant aquelles obres seleccionades o premiades en la darrera edició dels premis: Ciutat de Barcelona 2019 (Ajuntament de Barcelona), 3a Mostra d’Arquitectura de Barcelona (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya), 4a edició Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), XII Premis AJAC (Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya), Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2022 (Fundació Mies van der Rohe), Premis FAD (Arquinfad) i Premis BBC Construmat 2019, en l’àmbit de l’àrea metropolitana.

Fent clic en una localització se us filtrarà l’activitat a sota.

https://www.barcelona.cat/setmanadarquitectura/mapeig/

 Més novetats

La proposta més nova de la Setmana d’Arquitectura 2021 és el Festival Internacional de Cinema d’Arquitectura, BARQ, l’únic festival competitiu de cinema i documentals d’arquitectura de l’estat espanyol, que s’afegeix a la ja consolidada mostra de documentals d’arquitectura de l’Arquinfilm a la Filmoteca.

De l’arquitectura del futur i dels reptes que ara mateix se li proposen, com la nova Bauhaus europea, es tractarà en un seguit de jornades i debats organitzats per la Fundació Mies van der Rohe.

Un espai addicional per a la reflexió serà també la xerrada col·loqui “Construcció Circular” que es podrà seguir per streaming a través del canal de l’Ajuntament el dia 13 de maig a les 18 hores i en què arquitectes, sociòlegs i economistes entre d’altres debatran sobre arquitectura en el marc de la lluita contra el canvi climàtic i l’agenda 2030.

Cites festives i oportunitats úniques

I torna també una de les propostes més engrescadores de cada any: la d’Espais Ocults, que ens permet saber més d’espais sovint inaccessibles i desconeguts com ara la visita que s’ha organitzat a l’habitatge cooperatiu Cirerers, un edifici de vuit plantes en construcció que serà el més alt de l’Estat construït amb fusta.

També hi ha un ventall d’activitat que es poden gaudir a través de Twitch, Instagram, Youtube, podcasts,…I ,si podeu, presencialment respectant tote sles mesures de prevenció i seguretat de la covid-19.