A Sarrià – Sant Gervasi es podran visitar aquests espais:
Institut Français de Barcelona
Carrer de Moià, 8, 08006 Barcelona
Dissabte, 21 d’octubre, de les 10.00 a les 14.00 h
El projecte de l’Institut Français de Barcelona parteix de la voluntat dels arquitectes d’assumir el seu paper de caràcter urbà. Es tracta d’un gran volum neutre de forma paral·lelepípede (volum definit per les ordenances) on se centren els esforços en la creació d’espais oberts: gràcies al fet que el projecte no esgota l’edificabilitat permesa, s’aconsegueix separar l’edifici dels edificis veïns (dotant-lo de caràcter institucional) i retirar-lo del trànsit i el soroll del carrer i de l’avinguda Diagonal. Destaca la imatge contundent d’una façana ordenada on es repeteixen les proporcions de buits i plens (la distància de massís és igual a la del buit de la fusteria, i es repeteix en tota la superfície) i llisa (les fusteries queden enrasades per la cara exterior de la façana). L’última planta del projecte, que originalment estava destinada a l’habitatge del director, actualment acull una residència d’artistes.
Visita guiada sense inscripció prèvia
Vestíbul edifici B. Mas de Miquel
Avinguda Diagonal 520, 08006 Barcelona
Dissabte, 21 i diumenge, 22 d’octubre, de les 10.00 a les 14.00 h i de les 16.00 a les 19.00 h
Tot i que sovint és més conegut per les col·laboracions amb Antoni Gaudí, l’obra de Domènec Sugrañes i Gras és ben lliure de tota imitació gaudiniana. A Barcelona, en podem trobar diversos exemples, però un dels més interessants és aquest edifici d’estil noucentista que Sugrañes va construir per als marquesos de la Pobla de Claramunt, a la cantonada de la Diagonal amb el carrer de Tuset. A Barcelona, és la primera casa que es construeix amb ciment armat, i en destaca l’esplèndid pati interior ovalat.
Visita guiada sense inscripció prèvia
Antiga Casa Pérez Samanillo (Círculo Ecuestre)
Carrer de Balmes, 169 Bis, 08006 Barcelona
Diumenge, 22 d’octubre, de les 10.00 a les 14.30 h
Projectat com a residència unifamiliar, és un exemple atípic d’edifici exempt, emplaçat seguint l’alineació de la cantonada. Les façanes estan plantejades de manera eclèctica i afrancesada, sense excloure, però, elements de caire modernista, com el gran finestral ovalat del menjador, obert sobre la Diagonal. Arran de la instal·lació del Círculo Ecuestre a l’edifici, el 1948, s’hi va construir un cos adossat amb planta baixa i terrat, actualment modificat.
Visita guiada sense inscripció prèvia
Habitatges al passeig de Sant Gervasi
Passeig de Sant Gervasi, 26bis, 08022 Barcelona
Diumenge, 22 d’octubre, de les 11.00 a les 14.00 h
Reforma integral d’un habitatge de 350 m2 situat al passeig de Sant Gervasi. L’edifici forma part del grup residencial El Frare Negre i jardins Maluquer, un conjunt residencial de grans dimensions que destaca per la contundència i la monumentalitat en les façanes.
La intervenció feta a l’habitatge reestructura l’espai existent mitjançant un corredor continu i unificador al voltant del nucli d’accés.
Visita guiada sense inscripció prèvia
Torre de les aigües del Tibidabo. Inscripcions exhaurides
L’Any Domènech i Montaner
Enguany una part de la programació del festival 48h Open House BCN s’organitza al voltant de l’any Domènech i Montaner. El festival compta amb espais representatius a la ciutat, dissenyats per l’arquitecte, per explicar la seva polièdrica trajectòria com a reflex de l’art total: una obra on hi van participar ceramistes, mosaïcistes, escultors, vitrallers i ferrers.
La 14a edició del festival d’arquitectura 48h Open House Barcelona se centra també en la deconstrucció per descobrir els fragments del ric i complex collage arquitectònic de la ciutat: finestra, balcó, passadís, mobiliari, etc. A més, el festival s’uneix a la celebració de la 18 edició de la Barcelona Design Week i a la seva iniciativa global per impulsar l’objectiu ODS número 18 que tracta el disseny com un element clau per al present i el futur de les persones.
El festival ofereix a les persones interessades en l’arquitectura la possibilitat de conèixer 128 edificis de la ciutat, amb entrada gratuïta i oberta a tothom. El temps d’espera per a accedir a cada edifici varia segons la grandària de cada espai i la quantitat de persones que vulguin entrar. Per això, el web del festival posa a disposició del públic un mapa que ensenya, en temps real, els espais amb més i menys afluència de persones.