El pessebre tradicional del Museu Frederic Marès proposa enguany un muntatge d’estil tradicional, obra de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, que evoca el paisatge d’una vila costanera de la vora del Mediterrani, un escenari per reflexionar sobre les migracions, plenament vigents des de fa dos mil anys. Es podrà visitar del 28 de novembre al 2 de febrer de 2021, de dimarts a dissabte de 10 a 19 hores i els diumenges i festius d’11 a 20 hores; dilluns tancat. Donat que l’aforament serà limitat, caldrà reservar entrada prèviament. A més, hi haurà un programa d’actes entorn del pessebre: les Cantades de Nadales que, si la situació sanitària ho permet, es faran el diumenge 20 de desembre, entre les 11 i les 14 hores, coordinades pel Secretariat de Corals Infantils de Catalunya i, a les 16 hores, una altra cantada de la mà de la Coral Sant Jordi. Se celebraran al pla de la Seu, on el dissabte, 12 de desembre, també es podrà gaudir de la Diada de les Tradicions i Costums Nadalencs.
El muntatge s’inaugurarà el divendres 27 de novembre a les 19.30 h de manera virtual. Es podrà veure en directe clicant aquí. La presentació comptarà amb les paraules del sr. Francesc Fabregat, cap de cultura popular de l’Institut de Cultura de Barcelona i el sr. Josep Porta, president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.
I el Monestir de Pedralbes oferirà novament també el seu tradicional pessebre ja que, des del 1984, cada any s’hi fa un muntatge popular a les estances conegudes com les Procures del monestir, en col·laboració amb l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Les figures de la instal·lació d’aquest any, de caire popular i contemporànies, són obra de l’escultora sabadellenca Montserrat Ribes. Al costat del pessebre popular es presentaran dos diorames: el primer representarà la Nativitat de Jesús i el segon el Descans de la Fugida a Egipte. Aquest pessebre es podrà visitar de l’11 de desembre al 2 de febrer, els dimarts, dimecres, dijous i divendres de 10h a 13:30 hores i els dissabtes i diumenges de 10h a 16:30h.
Per altra banda, aquest any no es podrà instal·lar el pessebre a la Plaça de Sant Jaume per raons sanitàries i això permetrà fer una aturada i reflexionar al voltant de què ha significat el pessebre de Barcelona aquests darrers anys. Per això, l’Institut de Cultura de Barcelona organitza l’exposició “10 anys de pessebres a la Plaça de Sant Jaume”, posant en valor tot allò que ha representat aquesta proposta de reinterpretació d’una de les tradicions més entranyables del Nadal. Es podrà veure a la planta baixa de l’Ajuntament des de l’1 desembre fins al 5 de gener, amb un horari encara per determinar.